CDA

Omtzigt: Ãchte openheid van aandeelhouders vereist

Het kabinet heeft in juli een wetsvoorstel naar de Kamer gestuurd, dat aandeelhouders verplicht meer openheid te geven over hun intenties met de gekochte aandelen. Ook wordt de drempel voor de meldingsplicht verlaagd naar 3%.

Al in april wees de CDA-fractie erop bij minister Bos dat dit soort regels omzeild kan worden door gebruik te maken van opties en andere derivaten. In andere landen hebben partijen via deze constructies hun plichten ontdoken. Het beroemdste voorbeeld is waarschijnlijk in de strijd tussen Volkswagen en Porsche, toen de laatste een enorme positie had via derivaten.

Andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, hebben actie ondernomen en hebben ook derivaten onder het meldingsregime geplaatst. De minister van Financiën zegde op 11 juni toe om voor 3 juli met voorstellen in een consultatiedocument te komen.

Omtzigt: âDe CDA fractie wil dat Bos nu snel met effectieve voortellen komt voor meer transparantie rond aandeelhoudersrechten. Cowboys en slimme jongens moeten niet op een makkelijke manier de regels kunnen ontduiken, waardoor ondernemingen en andere aandeelhouders voor het blok gezet kunnen worden. Daarom vinden we dat minister Bos onmiddellijk met voorstellen moet komenâ.

---