Senternovem

11-08-2009 | Ontwikkelaar zuinige lamp krijgt EU-erkenning

Het Nederlandse bedrijf Bever Innovations heeft medio juli de Europese Greenlight Award in ontvangst mogen nemen. Bever Innovations kreeg deze award van de Europese Commissie, omdat zij een energiezuinige verlichtingsoplossing hebben ontwikkeld die wereldwijd wordt ingezet bij tankstations. Greenlight is een Europees programma waarbij publieke en private organisaties zich kunnen profileren als zij energiebesparing en CO2-reductie bij verlichting toepassen en/of promoten. Het programma is in 2000 mede op initiatief van SenterNovem gestart.

Uitreiking Greenlight Award Bever Innovations uit Zierikzee is zo'n bedrijf dat zich heeft gecommitteerd aan de doelstelllingen van de Europese Commissie voor energiebesparing en CO2-reductie. Het bedrijf begon twaalf jaar geleden met het leveren van electronica voor benzinemaatschappijen. Dagelijks werken ze ook aan nieuwe toepassingen voor tankstations. Eén toepassing daarvan is het op de markt brengen van energiezuinige ledverlichting waarvoor zij recent de Greenlight Award hebben gekregen.

De ledverlichting is krachtig, kan gedimd worden en werkt op bewegingssensoren. Met deze ledverlichting kunnen de benzinemaatschappijen behoorlijk wat energie besparen. Volgens Bever Innovations kan de besparing oplopen tot zo'n vijftienhonderd euro per lamp - verspreid over tien jaar. Deze ledverlichting is niet alleen inzetbaar voor tankstations, maar ook voor toepassing in fabriekshallen en met aanpassingen zijn de lampen mogelijk ook geschikt te maken voor straatverlichting.