Rochdale


Amsterdam, 11/08/2009
De Rochdale One vertrekt uit De Houthaven

De Rochdale One, een verbouwd cruiseschip waarop een kleine 200 studenten zijn gehuisvest, vertrekt na 5 jaar uit De Houthaven. De laatste studenten zijn inmiddels vertrokken en op 12 augustus wordt de boot door drie sleepboten weggesleept voor inspectie en een grote onderhoudsbeurt in het dok. Gezien de (her)ontwikkelingsplannen voor De Houthaven van Stadsdeel Westerpark is er geen plaats meer. Met Stadsdeel Noord wordt intensief overlegd over een nieuwe locatie pal aan de overkant, in het Johan van Hasseltkanaal.

Uitkomst
De komst van de Rochdale One in juli 2004 was een initiatief van Woningstichting Rochdale in samenwerking met studentenhuisvester DUWO en de AWV. Destijds een uitkomst voor het nijpend tekort aan studentenwoningen in de hoofdstad. Omdat er op een gegeven moment asbest werd aangetroffen, raakte het drijvende woningcomplex in opspraak. De asbest werd verwijderd en twee onderzoekbureaus verklaarden dat de boot inmiddels asbestvrij en veilig bewoonbaar is.

Eigen sanitair
Voor de studentenhuisvesting in Amsterdam is het belangrijk dat de boot een nieuwe standplaats vindt. Het schip telt 194 studentenkamers van ruim 13 m2. Het merendeel daarvan beschikt over eigen toilet en douche. De bewoners van veertig kamers hebben een eigen wastafel en delen andere sanitaire voorzieningen met medebewoners. Koken aan boord gebeurt gemeenschappelijk in zeventien keukens, één per twaalf bewoners. In een grote gemeenschappelijke ruimte is een restaurant/bar gevestigd en voor de nodige buitenlucht kunnen de bewoners terecht op een ruim zonnedek. Ook is er een gemeenschappelijke ruimte met wasmachines en is iedere hut voorzien van een internetaansluiting.

Ayavazovsky
Het cruiseschip werd 32 jaar geleden gebouwd in Frankrijk, waar het onder de naam 'Ayvazovsky' te water werd gelaten. In de navolgende jaren vervoerde het toeristen over vele wereldzeeën. Zo bevoer het schip onder meer de Atlantische Oceaan, de Caribische Zee, de Baltische Zee, de Indische Oceaan en de Middellandse Zee. Na de aankoop door Rochdale werd het tot 'Rochdale One' omgedoopt. Het cruiseschip is 122 meter lang, 17,5 meter breed en heeft een diepgang van 4,5 meter.

Wegslepen
De boot wordt woensdagochtend tussen 08.00 en 12.00 uur weggesleept en gaat voor ongeveer drie weken naar Shipdock in Amsterdam-Noord voor onderhoud. Eind augustus moet definitief duidelijk worden wat de nieuwe standplaats wordt.


-o-o-o