GroenLinks
Den Bosch - Een tram levert positieve effecten

Vrijdag 26 juni presenteerde GroenLinks haar plannen voor een tram naar `het Groot', de nieuwe invulling van het terrein van het Groot Ziekengasthuis. Deskundigen, gemeenteraadsleden en andere belangstellenden verkenden eerst de route met een milieuvriendelijke bus. In het Bestuurscentrum bespraken deskundigen en belanghebbenden daarna het idee van de tram en de rol die Hoogwaardig Openbaar Vervoer in Den Bosch en de regio kan spelen.

Ook in Den Bosch is sprake van een groeiende autoproblematiek. Daarnaast speelt natuurlijk ook de wereldwijde klimaatcrisis. GroenLinks Den Bosch wilde een discussie over de alternatieven. Een open discussie over de financien, want het is niet goedkoop, over maatschappelijke thema's als economie van de binnenstad, veiligheid, ruimtegebruik en toegankelijk openbaar vervoer en over milieuthema's als fijn stof, vervuiling en energieverbruik.

Rob van der Bijk, stedebouwkundige: "Een tram heeft altijd grote positieve effecten op de economische vitaliteit van het winkelbestand. De omzet wordt aantoonbaar groter. De kwaliteit van de winkels neemt toe. En de sociaal economische positie van het winkelgebied wordt versterkt. Een punt wat je overal ziet is dat het geen openbaar vervoer projecten zijn maar vooral manieren om de stad beter, mooier en slimmer te maken."

Kees Bakker, Adviesbureau Keypoint: "De tram heeft een beter imago, maar met de bus kan je al veel doen en het is goedkoper. In deze regio gaat het niet goed met het openbaar vervoer. Waar je voor moet zorgen is dat het alternatief beschikbaar is voordat het vast gaat lopen."

Martien van Esch, Ondernemingsvereniging Hartje 's-Hertogenbosch: " Openbaar vervoer ja, maar niet perse dwars door de binnenstad. Minder auto's betekent de nekslag voor de ondernemers in de binnenstad."

Peter van der Meij, BrabantsZeeuwsche Werkgevers: "In Brabant hebben we de bus niet tussen de oren. 2% reizigers met het openbaar vervoer is slechter dan slecht. We moeten aan de slag met nieuw elan. We moeten met een hoogfrequente bus naar het NS station in Den Bosch."

Kijk hier voor een volledig verslag van de middag over trams en openbaar vervoer in Den Bosch