Gemeente Langedijk


* Evenementen in Langedijk

Evenementen in Langedijk

11 aug 2009 -
De komende weken vinden er diverse evenementen plaats in de gemeente Langedijk.
Bouwdorp
Van 11 t/m 14 augustus is het jaarlijkse bouwdorp in Broek op Langedijk, t.o. het winkelcentrum Broekerveiling.

Vrijmarkt Broek op Langedijk
Op zaterdag 15 augustus is de jaarlijkse vrijmarkt in Broek op Langedijk. Dit jaar voor de 30e keer gehouden op de Dijk en in de Oranjewijk. De markt start om 10.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Gondelvaart
Ook op zaterdag 15 augustus is de Gondelvaart in Koedijk. De Gondelvaart vindt 's avonds plaats en is altijd een sfeervol geheel.

Lichtjesavond
Lichtjesavond bij Museum Broeker Veiling: een bruisend zomerfeest! Op vrijdag 21 augustus a.s. is het Lichtjesavond bij Museum Broeker Veiling in Broek op Langedijk! Duizenden lampjes toveren het museum om in een sprookjesachtig en sfeervol verlicht decor. In het museum valt op die avond ook van alles te beleven. Vanaf 19.00 uur bruist het van de activiteiten.
Er zijn diverse veilingen en leuke demonstraties van oude ambachten zoals houtdraaien, kralenbreien en kantklossen. De palingroker laat zien hoe paling in het vat wordt gerookt.

De Damschuit is speciaal voor lichtjesavond fraai versierd. Tot 21.30 uur kunnen bezoekers tegen gereduceerd tarief een tocht maken met de rondvaartboot. Natuurlijk is ook de groenteveiling zelf in bedrijf. Tot een uur of 23.00 uur worden er voor het publiek veilingen gehouden.

Hoogtepunt van de avond vormt de aankomst bij het museum van de verlichte en versierde vloot van de Stichting Langedijk Waterrijk, rond 22.00 uur. De vloot bestaat uit een varende optocht van uitbundig versierde en verlichte schuiten. Op een aantal boten wordt ook gemusiceerd. Zeemansliederen zullen hierbij uiteraard niet ontbreken. De vloot vertrekt om 20.30 uur vanaf de Machinesloot in Zuid-Scharwoude. Deelnemers maken kans op een mooie prijs. De prijsuitreiking vindt omstreeks 22.45 uur plaats bij het museum, door burgemeester Hans Cornelisse. Inschrijven voor deelname kan nog steeds. Neem daarvoor contact op met Ria Bouma, tel. 0226-316048. Zie ook de website: www.langedijkwaterrijk.nl

Sportweek
Van 24 t/m 30 augustus vindt de Sportweek Langedijk plaats. Men kan zich inschrijven in drie categorieën: kids, jeugd en volwassenen.

Ook dit jaar zal de De Jong Reclame Sportweek Langedijk 2009 weer garant staan voor actief bezig zijn in combinatie met een hoop gezelligheid. Voor zowel de volwassenen als de jeugd vinden de activiteiten door de week plaats in de avonduren. De kids strijden op woensdagmiddag 26 augustus en in het weekeinde om de punten. Op zaterdag 29 augustus doen daarnaast alle deelnemers mee met de beddenrace. Tijdens de vorige Sportweek werd dit met zo veel enthousiasme ontvangen dat Sport Servicepunt Langedijk in samenwerking met de stichting Beddenrace hebben besloten om het dit jaar weer als onderdeel van de sportweek bij te voegen.

De overige onderdelen van de De Jong Reclame Sportweek Langedijk 2009 die ook dit jaar weer terugkomen zijn de geliefde en gevreesde prutrace en de afsluitende zeskamp met uiteraard wel andere spellen dan in de vorige edities. Sport Servicepunt Langedijk heeft daarnaast drie nieuwe onderdelen toegevoegd aan de Sportweek. Dit zijn korfbal, de sportquiz en het onderdeel atletiek. De onderdelen zijn nog onder voorbehoud.

Kunst- en Antiekmarkt
Zaterdag 29 augustus is het tijd voor de Kunst- en Antiekmarkt in Oudkarspel.

Beddenrace
Dan ook op 29 augustus de beddenrace, het spektakel welke plaatsvindt rondom de speelweide in Noord-Scharwoude.

De beddenrace is een evenement waarbij twee deelnemers met een 'bed' op wielen een parcours afleggen. Één deelnemer ligt op het 'bed' en stuurt, de ander duwt het bed voort. Zij wisselen elkaar om de tijd af. Tijdens de Langedijker Beddenrace lopen de deelnemers een parcours van 1720 meter gedurende 2,5 uur. Dit is de zwaarste en grootste beddenrace van Nederland.

De winnaars van 2001 liepen 36 rondjes. Dit houdt in dat ze in 2,5 uur, 36 x 1,72 km = 61,9 km lopen. Een ware topprestatie!

Er zijn nu 5 categorieën deelnemers, deze worden ook weer verdeeld onder heren, gemengd en dames (met uitzondering van ludiek):

Topklasse 2,5 uur (leeftijd 17 t/m 35 of vrijwillig) Eerste klasse 2 uur (leeftijd 36 e.o.)
Seniorenklasse 1,5 uur (leeftijd 46 e.o.)
Jeugdklasse 1 uur (leeftijd 12 t/m 16)
Ouder/kind klasse
Ludiek 2,5 uur

Tevens is er een estafette wedstrijd voor de deelnemers aan de sportweek,
Voor de kleintje in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar is er een zeepkistenrace en een skelterrace. Zij lopen of skelteren het beddenrace parcours enkele rondjes voorafgaand aan de beddenrace.

Nazomerfeesten Sint Pancras
Vamn 9 t/m 13 september vinden in Sint Pancras de Nazomerfeesten plaats. Een feest met iedere dat verschillende activiteiten. Tevens is er een kleine kermis op het terrein van zwembad De Bever.