NEN


Normen voor PVC- en PE-leidingen voor gasdistributie vernieuwd

dinsdag 11 augustus 2009, 12:26

De Nederlandse subcommissie Kunststofleidingsystemen voor gas heeft met goedkeuring van de normcommissie Kunststofleidingsystemen de bestaande normen voor slagvast PVC- en PE-leidingen voor gasdistributie vernieuwd.

Ten opzichte van de versie uit 1998, is de norm op een aantal punten aangepast om beter aan te sluiten op de huidige praktijk:
-de maten van afschuiningen van de buiseinden van diverse maten buizen zijn gewijzigd;

-voor het bepalen van de langeduursterkte is een nieuwe methode aangewezen;

-buizen met een toelaatbare buitenmiddellijn tot 40 mm zijn uit de norm verwijderd.

Inhoud norm
De serie van normen voor kunststof gasleidingen bestaat uit de volgende nationale normen:
NEN 7230 Buizen van slagvast polyvinylchloride (slagvast PVC) - Eisen en beproevingsmethoden; NEN 7231 Hulpstukken van slagvast polyvinylchloride (slagvast PVC) - Eisen en beproevingsmethoden; NEN 7232 Zadels met klampverbindingen van slagvast polyvinylchloride (slagvast PVC) - Eisen en beproevingsmethoden. Naast deze serie van normen voor het slagvast-PVC-leidingsysteem, wordt het pakket van normen voor componenten van slagvast PVC aangevuld met: NEN 7240 Trekvaste (overgangs)koppelingen van slagvast polyvinylchloride (slagvast PVC) voor PE-leidingsystemen - Eisen en beproevingsmethoden.

Veilige gasdistributienetten
De subcommissie draagt met haar normalisatie-activiteiten bij aan veilige en bedrijfseconomisch verantwoorde gasdistributienetten van kunststof. Het gegeven dat de kwaliteit van met name de PE-netwerken niet in alle gevallen aan de verwachting voldoet, baart de commissie (en met name de netbeheerders) zorgen. Het borgen van de kwaliteit van aanleg en lassen en de controle daarop zijn daarom belangrijke aandachtspunten voor 2009 en 2010. Hiermee wil de commissie een stimulans geven om te streven naar een steeds beter voorspelbaar gedrag van kunststofleidingsystemen.

Informatie en bestellingen
Voor prijsinformatie en bestellingen: neem contact op met NEN-Klantenservice, telefoon: (015) 2 690 391 of e-mail bestel@nen.nl. Voor inhoudelijke informatie over deze norm(en) of over het normalisatieproces: Hans Beukers, NEN-Bouw, telefoon: (015) 2 690 444 of e-mail hans.beukers@nen.nl.