Gemeente Breukelen


Gemeente en NS sluiten beheerconvenant af

De gemeente Breukelen en de Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben een beheerconvenant afgesloten om het onderhoud en beheer van het station en stationsomgeving te waarborgen. Dit beheerconvenant maakt onderdeel uit van de inspanningen van beide partijen om het station en de omgeving "schoon, heel en veilig" te maken en te houden. Kwaliteitsniveau
In het kader van de realisatie van het nieuwe busstation en de oplevering hiervan willen de gemeente en de NS een bepaald kwaliteitsniveau nastreven als het gaat om de openbare ruimte van het station en haar directe omgeving. Het beheerconvenant onderstreept het belang dat betrokken partijen hechten aan de kwaliteit van de stationsomgeving. Wethouder G.C. Nagel van verkeer en vervoer staat achter het beheerconvenant. "Breukelen profileert zich onder andere op het gebied van vervoer. Het nieuwe stationsgebied met het transferium is het visitekaartje van Breukelen en de omgeving. Reizigers kunnen goed overstappen van bus naar trein en andersom. Een aantrekkelijk transferium is schoon en veilig. Met dit convenant kunnen we dit realiseren."

Afspraken over de verantwoordelijkheden in het gebied en de uitvoering van bepaalde beheeractiviteiten zijn vastgelegd in het beheerconvenant. Het gaat hier overigens om de schoonmaak en onderhoud van het station en de omgeving daarvan. De afspraken ten aanzien van veiligheid zullen worden vastgelegd in het af te sluiten Lokale Veiligheidsarrangement (LVA). Hiermee zal de handhaving van voornamelijk sociale veiligheidsaspecten van het gebied van station en stationsomgeving zijn gewaarborgd.

Kosten
De kosten van het beheer en onderhoud in het bijzonder voor de stationsomgeving komen voor rekening van de gemeente Breukelen. De gemeente betaalt de NS hiervoor tussen de
EUR 3900,-- en EUR 5500,--. De NS laat de schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden uitvoeren. De dekking van deze kosten wordt gevonden in het meerjaren onderhoudsprogramma. Dit zal nader worden omschreven in de jaarrekening van de gemeente.

Het afgesloten beheerconvenant met de NS sluit, in het kader van duurzaam gebruik van de openbare ruimte, ook goed aan bij de millenniumdoelen van de gemeente.