Zwarte ooievaar bivakkeert op Strabrechtse heide

11/08/2009 18:06

Staatsbosbeheer

De eerste zwarte ooievaar van dit jaar is gesignaleerd op de Strabrechtse heide, ondanks het droogvallen van een aantal vennen vanwege de algehele droogte. De gespotte zwarte ooievaar is aan zijn trek naar Afrika begonnen.

Zwarte ooievaars verblijven op weg naar het gebied waar zij de winter doorbrengen, langere tijd in de vennen van de Strabrechtse heide. De laatste jaren, met een voorlopig hoogtepunt in 2004 (18), zijn steeds grote groepen waargenomen.

De Strabrechtse heide en Mariapeel, beide gebieden in beheer van Staatsbosbeheer, behoren tot de belangrijkste pleisterplaatsen voor zwarte ooievaars tijdens de najaarstrek in Nederland, blijkt uit onderzoek van Sovon. De vogels verblijven in de vennen in het zuiden en het centrale gedeelte van de heide, waar ze vooral vissen, amfibieën en insecten eten.

Waarom er in sommige jaren grotere groepen zitten is onbekend, wel is bekend dat in extreem warme periodes, wanneer diverse vennen droogvallen, zoals in 2006 en ook dit jaar, er maar een kort pleisterende enkeling gezien wordt. De soort wordt dan nog wel regelmatig waargenomen, maar hoofdzakelijk overtrekkend, zoals een groep van 11 in 2006.

Door gericht natuurbeheer is en blijft de Strabrechtse heide leefgebied van een groot aantal zeldzame planten en dieren.





http://www.staatsbosbeheer.nl