Nederlandse Moslim Omroep
OBA Live op Radio 5, 11 augustus 2009

2 Dinsdag 11 augustus 2009

19.00-21.00 uur
Talkshow met gasten en rubrieken
Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef
---
Een compilatie van eerdere OBA-live uitzendingen: Deze keer een thema-uitzending over India, het land dat na China de meeste inwoners ter wereld heeft. We zoomen in op de islam en moslims in India, zowel politiek, wetenschappelijk als cultureel.

Onze hoofdgast is Devi Boerema. Deze correspondente die al geruime tijd in India woont en werkt, runt een goed bezocht India-blog met een veelzijdigheid aan berichten. Van politiek tot economie. Van religie tot Bollywood.

Met theaterwetenschapper Marijke de Vos bespreken we specifiek de rol van moslims in de Indiase cinema. Voorheen hadden moslimacteurs in de gedomineerde Hindoe-filmscene te maken met discriminatie maar daar is een positieve kentering ingekomen. De Indiase filmindustrie is de meest productieve ter wereld.

De rubriek Islamitische canon zal gewijd worden aan In een oosterse rozentuin van de Indiase soefi mysticus Inayat Khan door Zubin Alide Hijmans, leidster van Soefi-centrum Rotterdam.

Journaliste Sacha Kester was van 2000 tot 2004 correspondente voor de Volkskrant in India en Pakistan. In 2007 verscheen haar boek: Standplaats Islamabad/New Delhi. Een persoonlijk relaas over haar indrukken en ervaringen in die regio.

Indiawijzer is een informatieportaal, een digitale gids, over alles (culturele evenementen, lezingen, concerten etc.) wat met India te maken heeft in Nederland. Oprichter en beheerder is ingenieur Wahid Saleh, afkomstig uit India, die door de liefde in Nederland terecht kwam.

Op 5 juni is de Indiase migratie naar Suriname herdacht. Het is 136 jaar geleden dat de eerste Indiase contractarbeiders (35.000 Hindoestanen) daar terecht kwamen. In het panelgesprek staat de Indiase diaspora centraal dat een vervolg kreeg met migratie naar Nederland. Indoloog Paul Ameerali zal ingaan op de moslims onder de Indiase migranten en publiciste Usha Marhe legt zich toe op de positie van de Indiase vrouw.

Live muziek:The Ashiq Brothers, drie broers uit de Noord-Indiase stad Jaipur (Rajastan) treden vaak op in Nederland. Ze zijn gespecialiseerd in qawwalis, devotionele Soefi poëzienummers op aanstekelijke muziek uit India en Pakistan.

OBA-live heeft nu een zomerprogrammering. Vanaf 1 september is OBA-live weer rechtstreeks vanuit de Openbare Bibliotheek in Amsterdam.
OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl



Nederlandse Moslim Omroep