Imtech NV

Published: 07:00 11.08.2009 GMT+2 /Source: Imtech N.V. /AEX: IMUN /ISIN: NL0006055329

Imtech blijft groeien: EBITA +23%, orderportefeuille +11% in eerste helft 2009

HJ 2009
HJ 2008
Groei

Opbrengsten (in mln.)
2.022

1.761

+15%

EBITA (in mln.)
101,8
82,9

+23%
(autonoom: +6,4%)
EBIT (in mln.)
91,7
77,5

+18%

Nettowinst (in mln.)
51,5
46,1

+12%

Winst per aandeel (voor amortisatie)
0,80
0,67

+19%

Operationele EBITA-marge
5,4%
5,1%

Orderportefeuille (in mln.)
4.809
4.341

+11%

Aantal medewerkers (ultimo)
22.747
19.082

+19%


* Orderportefeuille van 4,8 miljard euro (+11%) geeft vertrouwen voor tweede helft 2009
* 'Groene' technologie en breed portfolio maken - ondanks economische crisis - sterke groeiperformance met dubbele groeicijfers mogelijk, Duitsland is 'outperformer'
* Aanzienlijke verbetering werkkapitaal (-20%) ondanks groei
* Onveranderd lange termijn strategisch plan: 5 miljard euro opbrengsten in 2012, handhaving van operationele EBITA-marge doelstelling van 6%
* Handhaving vooruitzichten over hele jaar 2009: verdere groei van EBITA door autonome groei en acquisities

René van der Bruggen, CEO van de Europese technische dienstverlener Imtech N.V.: 'Ondanks het feit dat ook Imtech niet immuun is voor de gevolgen van de economische crisis, heeft Imtech in de eerste helft van 2009 een uitstekende performance geleverd. De EBITA nam met 23% toe tot 101,8 miljoen euro. De autonome EBITA-groei kwam uit op 6,4%, hetgeen aangeeft dat Imtech ook zonder de effecten van overnames groeit. De operationele EBITA-marge steeg van 5,1% naar 5,4%. De winst per aandeel (voor amortisatie) nam met 19% toe. Deze uitstekende performance komt voort uit onze sterke posities in Europa en op de mondiale maritieme markt met breed gespreide activiteiten in vele landen en markten. Tevens plukt Imtech de vruchten van de sterk toegenomen vraag naar 'groene' technologie, bijvoorbeeld power plants, decentrale energievoorzieningen, bio-energie en 'groene' gebouwen. Bovendien zijn er de nodige maatregelen genomen om tot kostenreductie te komen, onder andere door het minder inlenen van personeel.'

'Duitsland & Oost-Europa was een outperformer met een autonome EBITA-groei van 35%. Hightech oplossingen met hoge toegevoegde waarde én de spreiding over groeisegmenten als energie, 'groene revitalisering' en luchthavens leiden hier tot zeer sterke groei. Echter ook in de UK, Ierland & Spanje, waar de gevolgen van de economische crisis manifest aanwezig zijn, wist Imtech zich met een EBITA groei van 6% prima staande te houden. De sterke focus op energie, water, maintenance in de (petro)chemie, alsmede de positieve effecten van de Olympische Spelen 2012 in Londen maken dit mogelijk. Ook in de Benelux (EBITA-groei van 3%) en in de Europese en deels mondiale markten van ICT, Traffic & Marine (EBITA-groei van 5%) realiseerde Imtech verdere groei. De mindere resultaten die Imtech boekte op de Europese ICT-markt werden gecompenseerd door groei op de Europese Trafficmarkt en op de mondiale maritieme markt. Ook in Scandinavië, waar Imtech sinds november 2008 via de overname van NVS actief is, wist Imtech goede resultaten te boeken.'

'De combinatie van de uitstekende performance in de eerste helft van 2009 samen met de toenemende vraag naar 'groene' technologie, het brede portfolio én de succesvolle strategie maakt dat Imtech ook in moeilijke marktomstandigheden in zijn eigen kracht gelooft. De orderportefeuille nam in de eerste helft van 2009 met 11% toe tot ruim 4,8 miljard euro, een prima prestatie. Conform eerder uitgesproken vooruitzichten verwacht Imtech een toename van de EBITA in 2009 door autonome groei en acquisities. Imtech ziet de tweede helft van 2009 dan ook met vertrouwen tegemoet. Imtech houdt bovendien onveranderd vast aan zijn lange termijn strategisch plan met 5 miljard euro opbrengsten in 2012 onder handhaving van een operationele EBITA-marge doelstelling van 6%.'

Uitstekende performance in moeilijke marktomstandigheden Imtech heeft een uitstekend eerste halfjaar 2009 achter de rug. Ondanks de om zich heen grijpende economische crisis vertonen zowel de nettowinst als EBITA, opbrengsten, orderportefeuille en operationele EBITA-marge een positieve ontwikkeling. Kortom, er is sprake van een uitstekende performance onder moeilijke marktomstandigheden. Met name in Duitsland excelleert Imtech.

De EBITA stijgt met 23% naar het niveau van 101,8 miljoen euro. De EBIT neemt met 18% toe tot 91,7 miljoen euro. De nettowinst stijgt relatief gezien minder hard met 12% tot 51,5 miljoen euro. Dit als gevolg van toegenomen rentelasten door in 2008 gedane acquisities en amortisatie van immateriële activa. De opbrengsten nemen toe tot 2.022 miljoen euro, een toename van 15%. Autonoom neemt de EBITA met 6,4% toe. Hieruit blijkt dat Imtech in zijn relevante markten autonoom goed blijft groeien ook al is sprake van moeilijke marktomstandigheden. De orderportefeuille halverwege 2009 groeit ten opzichte van een jaar geleden met 11% en bereikt het hoge niveau van 4.809 miljoen euro, hetgeen vertrouwen geeft voor de tweede helft van 2009. De operationele EBITA-marge stijgt van 5,1% naar 5,4%, hetgeen een aanzienlijke verbetering is. De winst per aandeel (voor amortisatie) neemt met 19% toe tot 0,80 euro.

Gevolgen economische crisis
In de tweede helft van 2008 is het mondiale economisch speelveld ingrijpend gewijzigd. Eind 2008 verspreidden de gevolgen van de internationale kredietcrisis zich over een breed front, waarvan ook Imtech de gevolgen ondervindt. Gedurende de eerste helft van 2009 heeft Imtech gemerkt dat het - zoals al eerder aangegeven - niet immuun is voor de gevolgen van deze economische crisis. In de eerste helft van 2009 werden diverse orders door moeizame financiering uitgesteld en wordt in sommige gevallen de scope van onderhoudscontracten gewijzigd. De concurrentie neemt toe waardoor in een aantal gevallen marges onder druk komen te staan, mede doordat opdrachtgevers nieuwe projecten in delen op de markt brengen in plaats van deze integraal aan te vragen.

Aan de andere kant blijft de vraag naar technologie goed op niveau. Vooral voor 'groene' technologie die bijdraagt aan een energiezuinige en duurzame procesgang bij klanten blijkt sprake van een sterk toenemende vraag, onder andere bij 'groene' datacenters, kantoren, fabriekslocaties, schepen, verlichting etc. Imtech weet hier met een brede variëteit aan 'groene' oplossingen goed op in te spelen, zoals:
* energiemanagement: meerjaren-verantwoordelijkheid voor optimale energielevering;
* efficiencyverbetering: het 'finetunen' van technologie en processen bij klanten;
* energiebesparing: meten, consultancy, implementatie;
* energiecentrales en decentrale energievoorzieningen, onder andere door hightech warmte-/krachtkoppeling;
* thermische energie, energieopslag, bio-energie etc.;
* hoogspanning en energietechniek: totaaloplossingen voor energie- en netwerkbedrijven, inclusief het aanbrengen/vervangen/upgraden van (digitale) energiemeters;
* dieselelektrische voortstuwing en energiereductie aan boord van schepen. Deze brede scope aan 'groene' technologische oplossingen helpt Imtech weerstand te bieden aan de gevolgen van de economische crisis.

Daarnaast telt Imtech circa 19.500 klanten en beschikt over sterke marktposities in Europa en op de mondiale maritieme markt. Ook het omvangrijke portfolio met breed gespreide activiteiten in vele landen, marktsegmenten en niches biedt tegengewicht aan de gevolgen van de economische crisis.

Bovendien merkt Imtech de eerste positieve effecten van aantrekkende overheids-investeringen om de crisis te bestrijden. Deze overheidsactiviteiten maken zo'n 30% van de totale activiteiten van Imtech uit. Imtech is met name goed gepositioneerd in de infrastructuur, zorg, onderwijs en in de markt van publieke gebouwen. Daarnaast biedt het 'recurring business model' van Imtech, dat betrekking heeft op circa 55% van de totale activiteiten met duizenden onderhoudscontracten en vele vaste klantrelaties, een hoge mate van continuïteit.

Tegelijkertijd houdt Imtech de vinger aan de pols met monitoring van de cashpositie, het werkkapitaal, de indirecte kosten en de ontwikkeling van de orderportefeuille. Ook wordt de (financiële) positie van klanten, onderaannemers en toeleveranciers goed in de gaten gehouden. Daarnaast is sprake van een zeer flexibele projectorganisatie, waarin reeds de nodige maatregelen zijn genomen om tot kostenreductie te komen en wordt geprofiteerd van de aanwezige marktmogelijkheden op het gebied van procurement.

Imtech is goed in balans en gaat uit van verdere groei Per saldo - als resultante van kansen en bedreigingen - is Imtech goed in balans. De focus blijft ondanks de moeilijke economische omstandigheden gericht op verdere groei. De Benelux vertoont een beperkte autonome EBITA-groei van 3%. Duitsland & Oost-Europa excelleerden met een zeer sterke autonome EBITA-groei van maar liefst 35%. In de UK, Ierland & Spanje - waar de gevolgen van de economische crisis manifest aanwezig zijn - wist Imtech zich met een nagenoeg volledige autonome EBITA-groei van 6% prima staande te houden. In de Nordic levert het vorig jaar overgenomen NVS een goede prestatie. De EBITA-marge komt hier - geheel in lijn met de verwachtingen - uit op 6,4%. In de Europese en deels mondiale markten van ICT, Traffic & Marine werd een EBITA-groei gerealiseerd van 5%, zowel autonoom als ten gevolge van in 2008 gedane overnames, waarbij terugvallende resultaten in de ICT-markt door positieve ontwikkelingen in de Traffic en Marine markten werden gecompenseerd.

De combinatie van de sterke 'performance' in de eerste helft van 2009 samen met de toenemende vraag naar 'groene' oplossingen, het breed gespreide portfolio én de succesvolle strategie maakt dat Imtech ook in slechte marktomstandigheden in zijn eigen kracht gelooft en uitgaat van verdere groei in 2009.

Benelux: autonome groei
In de Benelux houdt Imtech zich autonoom redelijk goed staande. De sterke focus op energie en milieu betaalt zich uit met een groot aantal orders voor bijvoorbeeld 'groene' datacenters, energiebesparingen en 'groene' openbare verlichting. Imtech weet daarnaast goed te profiteren van investeringsprogramma's van de overheid in infrastructuur. In de gebouwenmarkt wordt het lagere investeringsniveau in commerciële gebouwen deels gecompenseerd door groei in 'groene' gebouwen, de zorg, in de markt van luchthavens en het onderwijs. In de industrie is echter sprake van sterk dalende investeringen. Imtech focust zich hier op de markten van energie, water, milieu, alsmede maintenance en beheer. Per saldo is sprake van autonome groei en een nog steeds groeiende orderportefeuille.

Totale performance in de Benelux

HJ 2009
HJ 2008
Groei
Opbrengsten (in mln.)
574
553

+4%
EBITA (in mln.)
20,4
19,9

+3%
EBITA-marge
3,6%
3,6%

Orderportefeuille (in mln.)

1.411

1.371

+3%
Aantal medewerkers (ultimo)
7.575
7.130

+6%

De opbrengsten namen met 4% toe tot 574 miljoen euro en de EBITA nam met 3% toe tot 20,4 miljoen euro. Ook de orderportefeuille vertoonde verdere groei en nam met 3% toe tot 1.411 miljoen euro. In Nederland is met name in het noorden en zuiden sprake van moeilijke marktomstandigheden. In het westen van Nederland (Randstad) weet Imtech zich goed staande te houden. Ook in België en Luxemburg is, ondanks druk op de performance, sprake van een goede prestatie. Per saldo bleef de operationele EBITA-marge op niveau (3,6%). Het aantal medewerkers nam met 6% toe tot 7.575, mede als gevolg van een succesvolle wervingscampagne.

Omvangrijke opdrachten voor gebouwen: stevige basis Grote lopende projecten als de nieuwe ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie in Nederland, het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch, het Brusselse 'Palais des Congres', de uitbreiding van het gebouw van Justitie in Brussel en het omvangrijke multidisciplinaire project 'Belval Plaza' in Luxemburg vormen een prima basis voor 2009.

Energiemarkt blijft groeien
In de markt van (alternatieve) energie is Imtech breed actief. De energieopwekkende verbrandingslijn voor het afvalverbrandingsbedrijf HVC in Nederland werd opgestart. Een nieuwe opdracht is de hightech energiecentrale in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam. Ook met 'groene' openbare verlichting timmert Imtech aan de weg met meer dan 100 Europese projecten voor energiezuinige 'Innolumis'-verlichting. Andere voorbeelden zijn de inzet van zonne- en windenergie bij verlichting van parkeerterreinen, bio-energie, energiebesparingen in de industrie en duurzame ontwatering in de afvalindustrie. Ook duurzame gebouwen vormen een groeisegment. Zo werd opdracht verkregen voor de duurzame technologie in het nieuwe hoofdkwartier van de Nederlandse Landmacht in Utrecht. Het mede door Imtech geïntroduceerde Green Office 2015(TM), een concept voor energiezuinige en ecologische gebiedsontwikkeling, werd verder uitgewerkt. Energie en duurzaamheid vormen een compensatie voor de terugval in technologie-investeringen in gebouwen.

'Groene' datacenters: sterke groei
Een ander sterk groeiende nichemarkt is die van 'groene' datacenters. Imtech is hierin één van de sterkste spelers. Nieuwe orders waren er van Nederlandse financiële instellingen en telecomproviders. Hiermee wordt het digitale betalings- en internetverkeer meer bedrijfszeker en energiezuinig gemaakt.

Hoog- en middenspanning en energiemeting: verdere groei Imtech verzorgt onder meer transformatoren en schakelstations voor energiebedrijven en netwerkbeheerders, bijvoorbeeld voor het netwerkbedrijf van Eneco en de Belgische netwerkbeheerder Elia. In Nederland werden bijna 15.000 elektriciteits- en gasmeters vervangen, gedigitaliseerd of gecontroleerd.

Infrastructuur: aantrekkende overheidsinvesteringen In het kader van de economische crisis investeren overheden in infrastructuur, waarvan een substantieel deel in technologie. Een omvangrijk nieuw project is de totale technologie in de nieuwe gestapelde tunnel onder de A2 in Maastricht. Ook werd de veiligheid in de Velsertunnel verbeterd en de bediening van diverse sluizen en bruggen geautomatiseerd. Op de luchthaven Schiphol wist Imtech zijn positie verder te versterken, bijvoorbeeld met de renovatie van technische onderstations rondom de landingsbanen.

Continuïteit in zorg, security en onderwijs
In de zorg presteert Imtech onveranderd goed met nieuwe orders voor bijvoorbeeld renovatie van operatiekamers en spoedeisende hulpvoorzieningen. Imtech beschikt over duizenden onderhoudscontracten voor technische voorzieningen op het gebied van toegangstechnologie en brandbeveiliging. Deze zijn relatief ongevoelig voor de gevolgen van de economische crisis. Nieuwe orders waren er voor technische oplossingen in meerdere scholen en verbetering van de brandbeveiliging bij diverse onderwijsinstituten.

Olie & gas: export blijft op peil
Imtech is gespecialiseerd in 'power', procesoptimalisatie en output- en kwaliteitsanalyse in de internationale olie- en gasindustrie. Deze specialismen blijven op peil met orders in onder andere Oman en Qatar. Vanuit de aanwezige kennis wordt langzaam maar zeker een positie opgebouwd in de markt van CO2-opslag.

Industrie: sterke daling
In de industrie is sprake van een sterk afnemend investeringsniveau. In dit segment zijn, ondanks orders voor bijvoorbeeld Total, Vitelia en Cargill, de gevolgen van de economische crisis goed waarneembaar.

Onderhoud staat onder druk
Op het gebied van onderhoud en beheer voert Imtech honderden onderhoudscontracten uit, zowel in gebouwen, infrastructuur als in de industrie. Deze contracten dragen belangrijk bij aan de continuïteit en zorgen regelmatig voor additionele investeringen. De markt is in beweging en dit biedt kansen en bedreigingen. Nieuwe contracten werden gewonnen, bijvoorbeeld voor Inbev en de Stad Brussel, andere worden aangepast, opnieuw aanbesteed of uitgesteld. Per saldo ervaart Imtech druk in dit segment.

Duitsland & Oost-Europa: zeer sterke positie leidt tot hoge autonome groei In Duitsland bezit Imtech een zeer sterke positie en biedt klanten hoge toevoegde waarde. Er is sprake van een uitgebreide longlist aan potentiële projecten in markten als energie, 'groene' revitalisering, luchthavens, zorg, datacenters, farmacie en de auto-industrie. Daarnaast is Imtech meer gefocust op technisch onderhoud en beheer. Dit alles maakt het mogelijk om de marge verder te verhogen en een hoge autonome groei te realiseren. Hoewel Imtech in Oost-Europa de gevolgen van de economische crisis meer voelt, blijft ook hier de positie op peil. Dit mede als gevolg van de focus op hightech projecten en de positieve effecten van het EK Voetbal 2012 in Polen.

Totale performance in Duitsland & Oost-Europa

HJ 2009
HJ 2008
Groei
Opbrengsten (in mln.)
494
470

+5%
EBITA (in mln.)
28,9
21,4

+35%
EBITA-marge
5,9%
4,6%

Orderportefeuille (in mln.)

1.635

1.453

+13%
Aantal medewerkers (ultimo)
4.407
4.114

+7%

Bij toenemende opbrengsten (+5%) tot 494 miljoen euro steeg de EBITA met 35% tot 28,9 miljoen euro. Hierdoor nam de marge aanzienlijk toe van 4,6% naar 5,9%. De orderportefeuille vertoonde met een toename van 13% een aanzienlijke groei tot 1.635 miljoen euro, een record. Het aantal medewerkers steeg met 7% tot 4.407.

Energie is groeimarkt
De Duitse energiemarkt is een groeimarkt voor Imtech. Nieuwe orders zijn een hightech energiecentrale in Stade (opdracht van Dow en EnBW), een biomassacentrale in Witgenstein en een thermische energiecentrale in Erding. De order voor een RWE-energiecentrale in Hamm verloopt goed. Daarnaast is Imtech actief op de markt van decentrale energiecentrales, bijvoorbeeld met een nieuwe energiecentrale voor Audi in Brussel. De expertise in energiemanagement en 'energy contracting' vertoonde verdere groei. Bestaande contracten voor onder meer Caterpillar in Kiel en de Bundesnachrichtendienst (Duitse Nationale Veiligheidsdienst) in Berlijn liggen op schema. Nieuwe contracten zijn er van Friesland Foods in Duitsland en Daimler in Hongarije.

Imtech loopt voorop in 'groene' revitalisering
Imtech onderscheidt zich in de groeimarkt van 'groene' revitalisering. Hierbij wordt de bestaande, veelal verouderde technische infrastructuur compleet vervangen door 'groene' totaaloplossingen. Het resultaat is circa 50% besparing op energie, CO2-uitstoot en water. Het belangrijkste project (120 miljoen euro) is de 'groene' revitalisering van de twee 155 meter hoge torens van het hoofdkantoor van de Deutsche Bank in Frankfurt op basis van een platina LEED-certificering (Leadership in Energy and Environment Design).

Toename duurzame gebouwen
Imtech is in het groeisegment van duurzame gebouwen prima gepositioneerd. In een nieuw energie-efficiënt kantoorgebouw voor Victoria Versicherungen in Düsseldorf wordt de complete duurzame technische infrastructuur verzorgd, inclusief een gecombineerde warmtekrachtinstallatie en een energiezuinig waterstofkoelsysteem.

Meerjarige continuïteit op luchthavens
Imtech is meerjarig betrokken bij de luchthaven Berlin Brandenburg International, de derde luchthaven van Duitsland in wording met op termijn zo'n 45 miljoen reizigers per jaar. In de nieuwe terminal (oppervlakte 280.000 m') verzorgt Imtech alle energieoplossingen, de innovatieve warmteterugwinning, hoog- en middenspanning en alle hieraan gerelateerde technische oplossingen. Per saldo gaat het hier om orders met een totaalwaarde van ver boven 100 miljoen euro. Ook op de luchthaven Berlijn-Tegel is Imtech actief.

Farmaceutische industrie blijft investeringen
De farmaceutische industrie blijft voor Imtech belangrijk, bijvoorbeeld met speciale cleanroomoplossingen. Nieuwe opdrachten waren er van onder andere Novartis in Marburg (Duitsland), maar ook van Novartis en Merck Serono in Zwitserland.

Zorg en datacenters: groeimarkten
Imtech acteert als deskundige technologiepartner in de groeiende zorgmarkt met orders voor onder andere ziekenhuizen in Stuttgart en Neukirchen. Nagenoeg alle Duitse energiebedrijven, banken en verzekeraars investeren in extra bandbreedte voor dataverkeer. Imtech is marktleider in dit groeisegment met nieuwe orders van E-shelter.

Auto-industrie blijft belangrijk voor Imtech
Ondanks de economische crisis investeert de Duitse auto-industrie in nieuwe research- en onderzoekscentra voor ontwikkeling van energiezuinige auto's met lage emissies. Imtech is sterk in hightech testtechnologie waarmee wind-, weer- en milieu-invloeden worden gesimuleerd, bijvoorbeeld bij BMW en Daimler. Ook levert Imtech 'end-to-line' testfaciliteiten. Deze worden ook geëxporteerd, bijvoorbeeld naar China, Thailand en India. Bij Audi werd een innovatieve brandbeveiliging tot stand gebracht.

Oost-Europa: focus op hightech leidt tot groei
Het EK Voetbal 2012 in Polen leidt tot omvangrijke investeringen. Imtech is één van de sterkste Poolse technische dienstverleners met een focus op hightech oplossingen, bijvoorbeeld in hotels, warenhuizen en bioscopen. Daarnaast richt Imtech zich op hightech gebouwen, bijvoorbeeld de Zebra Toren in Warschau. Orders waren er daarnaast van Volkswagen en Selgros. In Rusland blijft Imtech selectief actief, bijvoorbeeld met een opdracht voor de techniek in een nieuwe vestiging van de winkelketen Media Markt.

UK, Ierland & Spanje: verdere groei, voornamelijk autonoom In de UK, Ierland en Spanje is als gevolg van de economische crisis sprake van moeilijke tot zeer moeilijke marktomstandigheden. Ondanks dit leverde Imtech een uitstekende prestatie. Hoewel de orderportefeuille licht afnam, vond verdere, voornamelijk autonome, EBITA-groei plaats. In de UK compenseren het brede Imtech-portfolio, de sterke focus op energie en water én de investeringen in het kader van de Olympische Spelen 2012 de sterke terugval in de vastgoedsector. In Ierland blijven de investeringen in de farmacie op een redelijk niveau. Ook hier werpt de focus op energie zijn vruchten af. Daarnaast wordt de technologie-export geïntensiveerd. In Spanje lopen grote projecten in de (petro)chemie en is sprake van een sterke en groeiende positie in maintenance, beheer en upgrading in de olie- & gasindustrie en in gebouwen.

Totale performance in de UK, Ierland & Spanje

HJ 2009
HJ 2008
Groei
Opbrengsten (in mln.)
270
236

+14%
EBITA (in mln.)
17,5
16,5

+6%
EBITA-marge
6,5%
7,0%

Orderportefeuille (in mln.)
542
553

-2%
Aantal medewerkers (ultimo)

3.377
3.164

+7%

De opbrengsten namen met 14% toe tot 270 miljoen euro. De EBITA nam nagenoeg autonoom met 6% toe tot 17,5 miljoen euro, ondanks het negatieve effect van de depreciatie van het Britse pond ten opzichte van de euro. De orderportefeuille vertoonde een geringe afname van 2% tot 542 miljoen euro. De marge kwam uit op 6,5%, licht lager dan de 7,0% van vorig jaar. Het aantal medewerkers nam mede als gevolg van een middelgrote acquisitie in Spanje in 2008 met 7% toe tot 3.377.

Brede marktscope in de UK & Ierland
In de UK & Ierland kenmerkt Imtech zich door een brede marktscope, zowel geografisch (actief in Groot-Londen, Zuidoost-Engeland, de Midlands en Yorkshire, alsmede landelijk in de waterindustrie en in Ierland) als wat betreft activiteiten in diverse segmenten (waterindustrie, farmacie, onderwijs, hotels, winkelcentra, zorg, detentiecentra, musea, binnenstedelijke herontwikkeling, technologische renovatie, etc.). Dit maakt dat Imtech flexibel kan inspelen op de aanwezige marktmogelijkheden.

Water en waterzuivering: verdere groei
Imtech behoort in de UK tot de sterkste spelers in de waterindustrie en wist zijn positie verder uit te bouwen. Imtech acteert als vaste technologiepartner van onder meer grote waterbedrijven als Welsh Water en Anglian Water Services. In dit kader werden diverse (deel)projecten voor verbetering van de waterzuivering uitgevoerd. Ook voor kleinere waterbedrijven is Imtech actief, bijvoorbeeld United Utilities Water. De bouw van een nieuwe watercentrale in East Anglia ligt op schema.

Van waterzuivering naar energie
Op basis van de aanwezige expertise in waterzuivering heeft Imtech de laatste jaren een positie opgebouwd in de energiemarkt. Deze positie werd opnieuw bevestigd met de opdracht van Welsh Water voor twee bio-gistingscentrales in Wales. Met hightech warmtekrachttechnologie wordt 5,5 MW groene stroom opgewekt en de 'carbon footprint' van de klant met 15% verminderd. Imtech kreeg tevens opdracht van de University of East Anglia voor energie door biomassa, warmte/krachtkoppeling en betonkernactivering (verwarmen of koelen van de gebouwmassa via in beton aangebrachte kanalenstelsels). Op Dublin Airport is Imtech verantwoordelijk voor een energiecentrale.

Engels onderwijs is groeimarkt
Het onderwijs is één van de marktsegmenten in de UK die, mede onder invloed van aantrekkende overheidsinvesteringen, een aanzienlijke groei vertoont. Imtech behoort in dit segment tot de sterkste spelers. Een paar voorbeelden zijn de uitbreiding van Nottingham Trent University, de herontwikkeling van het Colchester Institute en de technologie in een R&D-center van de University of Cambridge.

Effect Olympische Spelen 2012
De komst van de Olympische Spelen 2012 naar Londen maakt de weg vrij voor een uitgebreid investeringsprogramma, waarbij Imtech zich geprekwalificeerd heeft voor de technologie in meerdere sport- en verblijfaccommodaties. Tegelijkertijd investeren met name hotels en winkelketens in uitbreiding en/of omvangrijke technologische renovatie en upgrading.

Ierse farmaceutische industrie blijft investeren
In Ierland blijft het investeringspeil in de farmaceutische industrie redelijk op peil. Wel is sprake van een kentering van grote naar middelgrote projecten, bijvoorbeeld een nieuw R&D-center met cleanroomfaciliteiten voor Genzyme in Waterford. Imtech exporteert zijn farmaceutische E&I-expertise (elektrotechniek en instrumentatie) in toenemende mate naar andere Imtech-landen binnen Europa.

Spanje: verdere groei in de industrie
In Spanje is Imtech één van de sterkste spelers in de markt van industriële assemblage, maintenance en shutdowns, met name in de (petro)chemie. Voor Repsol in Cartagena en Cepsa in Huelva is Imtech actief met verdubbeling van de raffinagecapaciteit (orders ter waarde van ruim 130 miljoen euro). Tevens voert Imtech de regie over een groot aantal shutdowns en upgrades. De focus is gericht op groei in industrial maintenance services met een multidisciplinaire focus. Voor staalproducent Acerinox en de Cepsa-raffinaderij in Algeciras verzorgt Imtech het multidisciplinaire industriële onderhoud. Imtech is ook verantwoordelijk voor het onderhoud op de Cepsa-raffinaderijen in La Ràbida en Tenerife en op de BP-raffinaderij in Castellón.

Spaanse gebouwen: focus op maintenance
De Spaanse vastgoedmarkt gaat door een diep dal. Imtech richt zich met succes op een groeiend bestand aan vaste opdrachtgevers in belangrijke economische centra. Deze aanpak werpt zijn vruchten af. Daarnaast is de focus sterk verschoven naar maintenance en beheer in de vorm van multidisciplinaire prestatiecontracten met 24/7 service. Voorbeelden zijn het onderhoud aan alle AC Hotels in Andalusië en Catalonië, het 'Reina Sofia' Ziekenhuis in Tudela en het 75.000 m' grote 'Las Mercedes Business Park' in Madrid. Als gevolg van de marktsituatie staan de marges wel onder druk.

Nordic: goede performance
In november 2008 heeft Imtech NVS overgenomen. NVS is één van de grootste spelers op de markt van technische dienstverlening in Zweden en Noorwegen met een basispositie in Finland. Dankzij deze overname is het fundament gelegd voor een sterke positie van Imtech in Scandinavië. NVS heeft een breed scala aan activiteiten op het gebied van energie, heating, lucht- en klimaattechnologie, brandbeveiliging, sprinkler, industrial services en maintenance. De focus ligt op vele middelgrote en kleinere projecten evenwichtig gespreid over een groot aantal marktsegmenten, van publieke en private gebouwen tot onderwijs, zorg en industrie. Naast nieuwbouw richt NVS zich vooral op technologische herontwikkeling en maintenance. Deze strategische focus werpt bij verslechterde marktomstandigheden zijn vruchten af; NVS wist een goede performance neer te zetten.

Totale performance in Nordic

HJ 2009

Opbrengsten (in mln.)
145

EBITA (in mln.)
9,3

EBITA-marge
6,4%

Orderportefeuille (in mln.)
207

Aantal medewerkers (ultimo)

2.281

Aangezien NVS in november 2008 is geacquireerd ontbreken de cijfers over de vergelijkende periode. De opbrengsten kwamen uit op 145 miljoen euro met, conform de verwachtingen bij de acquisitie en als gevolg van het seizoenspatroon, een EBITA-marge van 6,4%. Ook de orderportefeuille ziet er met 207 miljoen euro gezond uit. Het aantal medewerkers bedraagt 2.281.

Positieversterking door overnames
Teneinde de positie in Scandinavië verder te versterken vonden drie overnames plaats:
* AT Furustad: een allround technische dienstverlener in de regio Vestfold in Noorwegen, gespecialiseerd in werktuigbouwkundige processen, energie en lucht- en klimaatoplossingen;
* Sundsvalls Rörteknik: een Zweedse industriële dienstverlener gespecialiseerd in hoogwaardige procestechnologie;
* Olav C. Jensen & Søn: technische dienstverlener gespecialiseerd in onderhoud en beheer in Ski in Noorwegen, een regio die strategisch tussen de steden Oslo en Fredrikstad ligt. De totale opbrengsten bedragen circa 11 miljoen euro op jaarbasis met in totaal circa 80 medewerkers. Alle drie de overnames dragen direct bij aan de winst per aandeel.

Energiemarkt biedt kansen
Noorwegen, Zweden en Finland willen minder afhankelijk worden van elektriciteit en olie. Dit beleid leidt tot (overheids)investeringen voor optimalisatie van de energieperformance en het gebruik van alternatieve energie. Imtech (NVS) is actief met energieservices, energiebesparing, alternatieve energie en decentrale energievoorzieningen. Deze diensten worden aangeboden in zowel de industrie als op de gebouwenmarkt. In de industrie werden diverse orders verworven voor energie-optimalisatie. Imtech verzorgt ook een deel van de technische infrastructuur in een zonnecellenfabriek van Elkem Solar in Noorwegen. In de gebouwenmarkt is Imtech (NVS) betrokken bij het duurzame project 'Stockholm Waterfront'. Dit is een ecologisch project met een breed scala aan innovatieve energieoplossingen en een zeer lage CO2-emissie, onder meer via ijskoeling.

Investeringen in publieke gebouwen blijven op peil De investeringen in zorg en onderwijs blijven op peil, mede dankzij extra investeringen van de overheid. Imtech (NVS) is actief met duurzame lucht- en klimaatoplossingen en brandbeveiliging in onder meer het 'Drammen' onderwijsgebouw in Oslo, een voormalig architectuurmonument uit de 19e eeuw. In Zweden is Imtech (NVS) betrokken bij het provinciale Kalmar ziekenhuis en het Skansa ziekenhuis. Ook in andere publieke gebouwen werd voortgang geboekt, bijvoorbeeld met de duurzame lucht- en klimaattechnologie in een nieuwe penitentiaire inrichting in Sollentuna, boven Stockholm. Een deel van deze gevangenis wordt op basis van IFDB (Industrieel Flexibel Demontabel Bouwen) geprefabriceerd; ook voor dit deel wordt de technologie verzorgd.

Infrastructuur: groeimarkt
Op diverse locaties wordt geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur. Bijvoorbeeld in Stockholm waar een nieuwe spoortunnel wordt aangelegd. Hierdoor verandert het station Malmö Centraal van een kopstation in een doorgaande verbinding. Imtech (NVS) verzorgt hier de duurzame klimaatoplossingen.

Sterke positie in technologische renovatie en herontwikkeling Imtech (NVS) bezit een sterke positie in de markt van renovatie en herontwikkeling. Er werden diverse grotere projecten verworven, waaronder de technologische herontwikkeling en renovatie van diverse gebouwen rond het Liljeholmen Square in Stockholm in een multidisciplinair project bestaande uit medische voorzieningen, winkels en kantoren. Een ander voorbeeld is de herontwikkeling van een voormalig monumentale vliegtuighangar in Stockholm tot een winkelcentrum.

Hotels: voortgaande investeringen
De investeringen in hotels blijven min of meer op peil. Imtech (NVS) verzorgt onder meer de duurzame technologie en brandbeveiliging in het nieuwe Hotel Rezidor Park Inn vlakbij de luchthaven van Oslo en het nieuwe Scandic hotel in Karlskrona.

Industrie: kostenbesparingen
De investeringen in de industrie staan onder druk. De focus ligt op kostenbesparing en efficiencyvergroting. Technologie vervult hierbij een sleutelrol. Fiskeby Board, producent van verpakkingsmateriaal in Norrköping in Zweden, verbetert samen met Imtech (NVS) zijn primaire proces. Hetzelfde geldt voor Nynas, een Zweedse fabrikant van olie- en bitumenproducten.

Brandbeveiliging: 'business as usual'
Investeringen in brandbeveiliging blijven op peil. Imtech (NVS) verzorgt alle brand- en sprinkleroplossingen voor een nieuwe grote drukkerij in Landvetter, net buiten Gothenburg in Zweden.

ICT, Traffic & Marine: verdere groei, autonoom en door acquisities In deze Europese en deels mondiaal opererende cluster werd verdere groei gerealiseerd, zowel autonoom als door acquisities. In de ICT-markt was sprake van een terugvallende vraag. Onder de toenemende verkeersdrukte en aantrekkende overheidsinvesteringen namen de Europese traffic-activiteiten echter toe. Ook in de mondiale maritieme markt wist Imtech betere resultaten te boeken.

Totale performance in ICT, Traffic & Marine

HJ 2009
HJ 2008
Groei
Opbrengsten (in mln.)
539
502

+7%
EBITA (in mln.)
34,0
32,4

+5%
EBITA-marge
6,3%
6,5%

Orderportefeuille (in mln.)

1.014
964

+5%
Aantal medewerkers (ultimo)
5.062
4.631

+9%

De opbrengsten namen met 7% toe tot 539 miljoen euro en de EBITA steeg met 5% tot 34,0 miljoen euro. Hierdoor nam de marge beperkt af, van 6,5% naar 6,3%. De orderportefeuille nam met 5% toe tot 1.014 miljoen euro. Mede onder invloed van de acquisities uit 2008 nam het aantal medewerkers met 9% toe tot 5.062.

ICT: negatieve impact economische crisis
Op de ICT-markt is Imtech actief in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland, Oostenrijk en de UK. Intensieve samenwerking met wereldmarktleiders als IBM, Microsoft, Cisco en SAP maakt hoge toegevoegde waarde mogelijk. De economische crisis heeft negatieve impact op de opbrengsten. De concurrentie neemt toe en de marges staan onder druk. Een afname van de EBITA in Nederland, Duitsland en UK werd deels gecompenseerd door de activiteiten in Oostenrijk en België.

Er werden twee prestigieuze IBM Beacon Awards gewonnen en Imtech werd diverse keren bekroond (onder andere 'beste telecomdienstverlener' in Nederland) door vakbladen.

In Nederland ontwikkelt de ICT-markt zich negatief, met uitzondering van investeringen in overheid, zorg en het onderwijs. De vraag naar business intelligence en performance software alsmede 'technical software' nam toe. De onderscheidende netwerk- en communicatieoplossingen van Imtech presteren goed, onder andere met een order voor een hightech backbone voor integratie van camerabeelden van Rijkswaterstaat op de snelwegen rond Rotterdam. Hiermee wordt de verkeersveiligheid verbeterd. Ook op het gebied van ICT-outsourcing is Imtech succesvol, bijvoorbeeld met een vijfjarige overeenkomst voor de nieuw ontwikkelde dienst DeskCare(TM) (flexibele outsourcing van ICT-beheerdiensten) in het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis in Woerden.

In Duitsland is sprake van een teruggang. Meerdere investeringsbeslissingen werden uitgesteld. Groei was er op het gebied van virtualisatie en IT-consolidatie, CRM (Customer Relationship Management) en business intelligence. In de markt van ICT-totaaloplossingen (software, hardware én IT services) was sprake van een daling. Orders waren er onder meer van Deutsche Bahn, Merck, Nobel Biocare Deutschland, Lufthansa Air Plus, Amadeus Data en de Deutsche Bundestag.

In Duitsland en Zwitserland wist Imtech met software-oplossingen voor financiële dienstverlening aan de publieke sector goede resultaten te bereiken. Een nieuwe klant was de Stadt Remscheid. Het initiatief is genomen deze diensten ook in Nederland aan te bieden.

In Oostenrijk doet Imtech het relatief gezien goed, bijvoorbeeld met hightech maatwerksoftware van SAP en logistieke IT-oplossingen voor diverse postbedrijven in Europa. In Oostenrijk en ook België waren er softwareopdrachten voor banken zoals de Oostenrijkse Raiffeisenbank en het Belgische Fortis.

In de UK is Imtech traditioneel gezien sterk actief in de financiële markt. Als gevolg van de crisis in de Engelse bankensector kwam de orderontvangst in de eerste helft van 2009 zwaar onder druk. De telecomactiviteiten presteerden hier echter goed. Een aanzienlijke order was er voor 'high speed broadband' op 'remote spots' waardoor ook regio's met een lage bevolkingsdichtheid optimaal van de voordelen van Internet kunnen profiteren.

Traffic: sterke vraag leidt tot groei
Imtech is in de UK, Nederland en deels ook in Oost-Europa en Zweden via Imtech Infra & Traffic en het twee jaar geleden overgenomen Peek Traffic uitstekend gepositioneerd op de snelgroeiende markt van mobiliteit en innovatieve trafficoplossingen.

In de UK nemen de overheidsinvesteringen toe. De Highway Agency (beheerder van snel- en verbindingswegen in Engeland) gaf opdracht voor de integratie van toeritdosering met het bestaande traffic control systemen. Ook werden orders verworven voor hightech digitale camerasystemen voor dynamische snelheidsbeheersing en betere verkeersveiligheid op diverse snelwegen. Het meerjarige onderhouds- en upgrading contract voor NRTS (National Roads Telecommunications Services), de hightech data-backbone waarop alle wegen van de Highway Agency zijn aangesloten, vertoont verdere progressie. Rondom de snelwegen in Birmingham en Coventry wordt het innovatieve verkeersmanagement verzorgd. Het meerjarige onderhoudscontract van Transport for London (beheerder van het wegennet in en rond Londen) voor het programma 'Keeping London Moving' genereert extra activiteiten. Imtech verzorgt het onderhoud aan en de upgrading van alle verkeerssystemen in het oostelijk deel van Londen, inclusief het Olympisch gebied. Het gaat om ruim 40% van alle technische verkeersoplossingen in Londen.

In Nederland is Imtech actief met intelligente verkeersbeïnvloeding in onder meer Tilburg, Breda, Apeldoorn en Amsterdam. Hiermee wordt de doorstroming bevorderd en het milieu minder belast. Voor de Nederlandse snelwegen is van Rijkswaterstaat opdracht ontvangen voor de introductie van dynamische maximale verkeerssnelheid ('Dynamax') op de snelwegen A1 en A12.

In Polen en Kroatië is sprake van een snel toenemende verkeersproblematiek. Imtech wist hier verdere groei te realiseren en is betrokken bij substantiële maintenancecontracten in onder meer Warschau, Karkow, Wroclaw, Rudwana en Zagreb. In Zweden is sprake van een doorbraak met orders voor een digitaal 'Travel Time System' in Stockholm en voor hightech voertuigendetectie op meerdere locaties in Zweden. In Finland werd een kantoor geopend.

Imtech is betrokken bij de eerste Europese test voor nieuwe innovatieve verkeerstechnologie, te weten CVIS ('Co-operative Vehicle Infrastructure Systems') en SAFESPOT ('Co-operative Systems for Road Safety'). CVIS is een communicatieplatform waarmee voertuigen met elkaar en reeds aanwezige verkeerstechnologie kunnen communiceren. SAFESPOT onderzoekt hoe de samenwerking tussen intelligente voertuigen en intelligente infrastructuren kan bijdragen aan minder verkeersongevallen door potentieel gevaarlijke situaties vroegtijdig te herkennen en bestuurders hierop te attenderen.

Marine: voortgaande groei
De stevige marktpositie (mondiale top-5), het brede portfolio met activiteiten in alle scheepssectoren én sterke focus op service, maintenance en beheer maken voortgaande groei mogelijk.

Mede als gevolg van lopende marineprogramma's en aantrekkende overheidsbestedingen wist Imtech meerdere marineorders te verkrijgen, bijvoorbeeld voor de Koninklijke Marine in Nederland (upgrading hardware), de Duitse Marine (technologie aan boord van nieuwe F-125 fregatten), Zuid Koreaanse Marine (een Rudder Roll stabilisatiesysteem voor het op koers houden en voorkomen van 'slingerbewegingen' van fregatten) en de Engelse Royal Navy (engineering nieuwe vliegdekschepen).

De vraag naar 'groene technologie' nam toe, bijvoorbeeld naar innovatieve milieuvriendelijke (diesel)elektrische voortstuwing. Deze technologie leidt tot reductie van brandstof (circa 10 tot 20%) en milieubelastende uitstoot (circa 15 tot 20%), bijvoorbeeld aan boord van het werkschip 'Jascon' in Sjanghai. Imtech is ook betrokken bij de technische inrichting van enorme converterplatforms, die de link vormen voor conversie van energie van 80 windmolens op de Noordzee naar het vaste land.

Van diverse scheepseigenaren en scheepswerven in Europa, Canada en het Verre Oosten zijn opdrachten verkregen voor technologische oplossingen aan boord van een aantal luxe (mega)jachten met een lengte tot soms meer dan 100 meter. Imtech wist ook omvangrijke orders binnen te halen voor 'retrofits' (vervanging van technisch verouderde systemen) en upgrading van de technologie aan boord van luxe megajachten, bijvoorbeeld de 'Swift' (in Abu Dhabi) en 'Blackhawk' (in de Verenigde Staten). De markt van cruise- en passagiersschepen blijft op niveau getuige orders voor de energiezuinige klimaattechnologie aan boord van een cruiseschip uit de Solstice-klasse en een technologische renovatie en upgrading van het passagiersschip 'de Ravel'.

Imtech is met maritieme service en maintenance actief voor ruim 750 vaste klanten in 25 landen en vanuit 70 verschillende locaties. De activiteiten vertoonden verdere groei, bijvoorbeeld in het Midden-Oosten, Egypte, Hongkong en Zuid-Afrika.

Aantal medewerkers neemt voornamelijk door acquisities toe Het aantal medewerkers nam per 30 juni 2009 voornamelijk als gevolg van acquisities toe tot 22.747 ten opzichte van 19.082 per 30 juni 2008, een toename van 19%. In het kader van kostenreductie wordt minder personeel ingeleend. De voornaamste zorg voor de toekomst blijft, ondanks de crisis, de beschikbaarheid van gekwalificeerde en ervaren werknemers. Imtech blijft dan ook investeren in opleidingsprogramma's op zowel management als technisch niveau, onderscheidt zich met arbeidsmarktcommunicatie en zet in op behoud van het huidige eigen personeel.

Vermogen en financiering
De ratio 'gemiddelde nettoschuld / EBITDA (laatste 12 maanden)' kwam uit op 1,8 (30 juni 2008: 0,9) ruim binnen de normering van de met banken afgesloten convenanten. De toename komt voort uit een afgesloten lening eind 2008 in het kader van de overname van NVS. De rentedekking bedroeg op basis van de laatste twaalf maanden 8,5 (per 30 juni 2008: 10,2).

Het totaal eigen vermogen is ten opzichte van 30 juni 2008 toegenomen tot 413 miljoen euro. De behaalde nettowinst over het eerste halfjaar bedroeg 51,5 miljoen euro, terwijl het uitgekeerde dividend in contanten over het vorige verslagjaar 29,2 miljoen euro bedroeg. Voor stockdividend over 2008 zijn 1.427.836 aandelen uitgegeven en is 1,1 miljoen euro ten laste van de agioreserve gebracht. In het eerste halfjaar werden 261.000 aandelen door de vennootschap verkocht voor uitoefening van personeelsopties. Ter afdekking van het saldo van uitgeoefende en nieuw uitgegeven opties en voorwaardelijk toegekende aandelen werden in de eerste helft van 2009 1.115.296 aandelen ingekocht.

Het balanstotaal is ten opzichte van 30 juni 2008 met 554 miljoen euro toegenomen. Deze stijging vloeit met name voort uit de sindsdien gerealiseerde acquisities. De netto schuldpositie (exclusief derivaten) bedroeg 466 miljoen euro (30 juni 2008: 269 miljoen euro). Aan het begin van het verslagjaar bedroeg de netto schuld 444 miljoen euro. De netto kasstroom uit bedrijfsactiviteiten bedroeg 51,4 miljoen euro en was 123,6 miljoen euro hoger dan dezelfde periode vorig jaar. De belangrijkste reden hiervoor is de continue focus op werkkapitaal die leidt tot een 47 miljoen euro lager werkkapitaal; een afname van maar liefst 20% ten opzichte van vorig jaar ondanks de groei van de onderneming. De netto kasstroom uit investeringsactiviteiten bedroeg 31,5 miljoen euro negatief, met name als gevolg van acquisities en investeringen in materiële vaste activa. De netto kasstroom uit financieringsactiviteiten bedroeg 47,2 miljoen euro negatief, als gevolg van de uitkering van dividend aan aandeelhouders en de inkoop eigen aandelen ter afdekking van de aandelen- en aandelenoptieregeling. Per saldo namen de geldmiddelen, kasequivalenten en rekening-courantkredieten banken ten opzichte van 31 december 2008 met 23,5 miljoen euro af, waardoor het saldo per 30 juni 2009 uitkwam op 100,4 miljoen euro negatief.

Handhaving lange termijn groeidoelstellingen
Imtech handhaaft onverkort zijn lange termijn doelstellingen: 5 miljard euro opbrengsten te bereiken in 2012, onder handhaving van de doelstelling voor het bereiken van een operationele EBITA-marge van 6%.

Vooruitzichten over het hele jaar 2009
De in februari 2009 gegeven vooruitzichten voor het jaar 2009 worden onverkort gehandhaafd: naar de huidige inzichten verwacht de Raad van Bestuur voor het hele jaar 2009 een verdere toename van de EBITA door autonome groei en acquisities.

0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0-0

Bestuurdersverklaring

De halfjaarrekening geeft een getrouw beeld van de activa, de passiva, de financiële positie en het resultaat van Imtech N.V. en de gezamenlijk in de consolidatie opgenomen ondernemingen.

Het halfjaarbericht geeft een getrouw beeld omtrent de toestand op de balansdatum en de gang van zaken gedurende de afgesloten eerste helft van het boekjaar en de verwachte gang van zaken van Imtech N.V. en van de met haar verbonden ondernemingen, waarvan de gegevens in de halfjaarrekening zijn opgenomen.

Gouda, 10 augustus 2009

Raad van Bestuur
Dr.Ir. R.J.A. van der Bruggen, CEO
Mr. B.R.I.M. Gerner, CFO

Meer informatie
Media:
Analisten & beleggers:
Mark Salomons
Secretaris van de Vennootschap
T: +31 (0)182 543 514
E: mark.salomons@imtech.eu www.imtech.eu
Jeroen Leenaers
Manager Investor Relations
T: +31 (0)182 543 504
E: jeroen.leenaers@imtech.eu www.imtech.eu

Profiel Imtech
Imtech N.V. is een Europese technische dienstverlener op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw. Met meer dan 22.500 medewerkers realiseert Imtech opbrengsten van circa 3,8 miljard euro op jaarbasis. Imtech heeft sterke posities in de markten buildings, industry en infra/traffic in de Benelux, Duitsland, Oost-Europa, Scandinavië, de UK, Ierland en Spanje en in de mondiale maritieme markt. In totaal bedient Imtech 19.500 klanten. Imtech biedt toegevoegde waarde in de vorm van integrale en multidisciplinaire totaaloplossingen die leiden tot betere bedrijfsprocessen en meer rendement voor opdrachtgevers én van de klanten die zij op hun beurt bedienen. Imtech biedt ook oplossingen die bijdragen aan een duurzame samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van energie, milieu, water en mobiliteit. De aandelen Imtech zijn genoteerd op de effectenbeurs van Euronext, waar Imtech is opgenomen in de Midkap Index. Het aandeel Imtech is tevens opgenomen in de Dow Jones STOXX 600 index.

Financiële kalender

* Trading update derde kwartaal 2009: 28 oktober 2009
* Publicatie jaarcijfers 2009, pers- en analistenbijeenkomst: 16 februari 2010
* Algemene Vergadering van Aandeelhouders: 7 april 2010