Socialistische Partij

SP fractie doet navraag over besteding subsidie buurtvadersproject

11-08-2009 * Het buurtvadersproject Overdie bestaat inmiddels twee en een half jaar. Het project heeft de Henk Eggermontprijs gewonnen. Tevens is hen een subsidie toegekend. Het geld van de Henk Eggermontprijs is wel bij de buurtvaders terecht gekomen (via de stichting MAJO -MArokkaanse JOngeren -). Het bedrag dat gemoeid is met de gemeentesubsidie is ondergebracht bij Kern8. De buurtvaders geven te kennen nauwelijks of geen invloed te hebben op de doelen waaraan dit bedrag wordt besteed.

Samen met Jakob Wedemeijer van advocatenkantoor Oude Gracht, was SP gemeenteraadslid Mohamed Ezhar de initiatiefnemer van buurtvaders Overdie. Ezhar drukt zich voorzichtig en diplomatiek uit. Na wat aandringen en stevig doorvragen komt dan toch de aap uit de mouw. Het zou gaan om 50.000 euro verspreid over twee jaar. Voor dat bedrag kan voor een aantal uren per week zowel Foxy als ook sportcomplex Oosterhout worden afgehuurd. De buurtvaders willen met de jongeren sportactiviteiten ontwikkelen, ze leren omgaan met internet, jongeren begeleiden bij huiswerk en door uitnodigen van sprekers, maar ook organiseren van uitstapjes naar musea, bedrijven en dergelijke de algemene ontwikkeling versterken. "Het gaat er niet alleen om dat de overlast vermindert, het gaat er vooral om dat deze jongeren weer een aantrekkelijk toekomstperspectief weten te ontwikkelen. Met de vergrijzing in het vooruitzicht hebben we immers alle jongeren nodig in het arbeidsproces als ook in vrijwilligerswerk. Ook de kinderen en kleinkinderen van migranten. We hebben het initiatief al uitgebreid naar Turkse vaders en willen ook Hollandse vaders erbij betrekken. " (....)

"Uiteraard willen we graag ondersteuning van Kern8. Dat kost ook geld. Deze ondersteuning zou goed te combineren zijn geweest met de werkzaamheden van de jongerenwerker die vanuit Foxy werkte. We kregen echter iemand anders voor de begeleiding toegewezen. Het overleg verliep heel stroef. In plaats dat onze ideeen werden besproken en verder werden uitgewerkt, kwam Kern8 met allerlei eigen ideeen. We hebben een cursus weerbaarheid gevolgd. Een doorsneecursus die niet aansloot bij de specifieke situatie waarin wij verkeren. Ze vergeten dat wij de buren, ooms en vaders van deze jongeren zijn. We zijn geen afstandelijke professionals die door deze jongeren met wantrouwen worden bekeken. Voor ons is het niet nodig eerst vertrouwen te winnen. Die cursus kostte uiteindelijk wel 1600 euro. Achteraf weggegooid geld. In het eerste idee zou de cursus plaatsvinden in het DSB stadion. Daarmee zou het bedrag nog een keer verdubbeld zijn. Door dit soort situaties zijn enkele buurtvaders al afgehaakt. Ze hadden het gevoel dat er niet echt geluisterd werd, dat we niet serieus werden genomen en hadden er geen zin in om elk overleg te moeten beeindigen met ordinair bekvechten. We hebben de indruk dat het bedrag voor een belangrijk deel opgaat aan salariskosten waar wij nauwelijks profijt van hebben."

De initiatiefnemers van het project geven te kennen dat dit budget nauwelijks ten goede komt aan initiatieven die de buurtvaders willen opstarten met jongeren in Overdie. Niets lijkt mogelijk en de jongeren raken daardoor gefrustreerd. De vaders krijgen nu de schuld dat er niets van de grond komt. We willen niet vergaderen maar een paar keer per week met die jongeren leuke dingen doen.

Bij de SP fractie is de indruk ontstaan dat de invulling voor de besteding van het buurtvadersproject nooit concreet is omschreven. Daar moet direct duidelijkheid over komen. Het gaat er om dat door het hele jaar heen de activiteiten met jongeren nu eindelijk eens handen en voeten gaan krijgen. De subsidie die daar voor bestemd was moet daarvoor eerst veilig worden gesteld.

De fractie heeft het College van Burgemeester en Wethouders daarom enkele vragen gesteld. De fractie wil duidelijk over

- hoe hoog deze subsidie uiteindelijk is,

- welke voorwaarden zijn verbonden aan deze subsidie,
- welke afspraken zijn gemaakt om te controleren of het betreffend bedrag ook volgens de voorwaarden wordt besteed
- waaraan deze subsidie werkelijk is besteed