Sollicitatievragen niet langer een probleem


ROTTERDAM, 20090811 -- Veel mensen zijn zenuwachtig voor een sollicitatiegesprek. Ze zijn dan vooral nerveus omdat ze bang zijn geen goed antwoord te kunnen geven op de vragen die in het sollicitatiegesprek gesteld worden. Een goede voorbereiding op sollicitatievragen vermindert de stress en maakt dat de sollicitant beter overkomt. De website Loopbaanadvies.net geeft al vele jaren tips en advies over solliciteren, werk en loopbaan. Daar is nu een pagina met voorbeelden van sollicitatievragen aan toegevoegd.

Gelukkig is het tegenwoordig steeds gemakkelijker om je effectief op een sollicitatiegesprek voor te bereiden. De website Loopbaanadvies.net geeft al vele jaren tips en advies over solliciteren, werk en loopbaan. Daar is nu een pagina met voorbeelden van sollicitatievragen aan toegevoegd.

Uit de praktijk
De sollicitatievragen die als voorbeeld worden gegeven op Loopbaanadvies.net zijn aan de praktijk ontleend door loopbaanadviseur en personeelsfunctionaris Erik den Draak, die vele jaren sollicitatiegesprekken voerde. Hij merkte op dat veel vragen in vrijwel elk gesprek terugkomen en verzamelde de belangrijkste. Door zelf de antwoorden op deze vragen thuis al te bedenken voelt de sollicitant zich zekerder in het sollicitatiegesprek.

Een goede voorbereiding helpt
"Natuurlijk worden in elk sollicitatiegesprek ook vragen gesteld die heel specifiek op die ene persoon en die ene functie zijn gericht", zegt Den Draak, "maar sommige vragen komen bijna elk gesprek weer terug. Daarop kun je je dus voorbereiden. En omdat veel sollicitatiestress voortkomt uit onzekerheid helpt een goede voorbereiding.
Den Draak adviseert verder: "Lees de vragen en bedenk nog enkele andere die je verwacht. Schrijf de antwoorden daarvan op en vraag ook aan een of twee andere personen wat zij zouden antwoorden. Op die manier zal je beter uit het sollicitatiegesprek te voorschijn te komen."





Ingezonden persbericht