Studentenorganisatie gaat met jongeren uit jeugdinrichting op zeilkamp


GRONINGEN, 20090811 -- `Die jeugd van tegenwoordig...', wie heeft het nog nooit gehoord? Een deel van de jeugd van tegenwoordig zit in een jeugdinrichting. Van 17 t/m 20 augustus gaan twee groepen van `Het Poortje' uit Groningen een week met `verlof'. Ze gaan op zeilkamp in Friesland met Zeilstichting Aeolus. Het belooft een week vol vuurwerk te worden.

Zeilstichting Aeolus is een studentenorganisatie die ieder jaar verschillende zeilkampen organiseert voor jongeren die om sociale, medische of financiële redenen niet op vakantie kunnen. Het zijn jongeren met verschillende achtergronden en vanwege die achtergrond is er vaak weinig budget voor leuke dingen. De kampen zijn dan ook low-budget en back-to-basic. Geen hippe termen, maar een broodnodige manier van doen.

Half augustus gaat Aeolus op kamp met twee groepen van Jeugdinrichting Het Poortje uit Groningen. Naast een justitiële jeugdinrichting bestaat het Poortje uit een gesloten en een besloten behandelinrichting. In de laatste worden jongeren begeleid bij hun terugkeer en functioneren in de maatschappij. Hierbij hoort ook het op vakantie gaan en lol maken. Aeolus organiseert twee aparte kampen, één met jongens en één met meiden. Overdag zeilen over de Friese meren en 's avonds kamp opslaan, zelf koken, een tactisch spel spelen en liedjes zingen bij het kampvuur.

Of het een battle of the sexes gaat worden is nog niet duidelijk, maar achteraf zal er ongetwijfeld geruzied worden over welk kamp beter was. En niet alleen door de jongeren..."Gedurende het kampseizoen bestaat een gezonde competitie tussen de begeleiders over welk kamp het beste thema, programma en sfeer had", aldus Jacco van Mersbergen, voorzitter van Zeilstichting Aeolus. "Over een goede kampgrap of een topthema wordt jaren later nog gesproken".





Zeilstichting Aeolus