Ingezonden persbericht



- persbericht -

SAIL AMSTERDAM HAALT UNIEKE TALL SHIPS RACE NAAR NEDERLAND

Stichting SAIL Amsterdam is erin geslaagd één van de internationale Tall Ships Races naar Nederland te halen. In aanloop naar SAIL 2010, zullen van 11 tot en met 17 augustus naar verwachting zo'n 80 klassieke zeilschepen meedoen aan de North Sea Tall Ships Regatta van Hartlepool (Engeland) naar IJmuiden. Deze Tall Ships Race wordt in deze vorm voor het eerst gehouden en betekent voor zowel de deelnemers als het publiek een unieke aanvulling op het programma van SAIL 2010, dat aansluitend op en rond het IJ van Amsterdam zal losbarsten.

Jongeren

"Wij zijn er trots op dat we in samenwerking met de organiserende partij, Sail Training International uit Engeland, de North Sea Tall Ships Regatta op de internationale agenda hebben weten te krijgen. Tijdens de races kunnen vele honderden jongeren uit alle landen van de wereld kennismaken met het wedstrijdzeilen op zee waarbij teamgeest en fysieke uitdagingen een belangrijke rol spelen. Dit sluit perfect aan bij de doelstelling van SAIL Amsterdam om ook jongeren te betrekken bij het evenement. Bovendien zullen veel van de deelnemende schepen tijdens SAIL Amsterdam onderdeel uitmaken van de vloot die gedurende vijf dagen bewonderd kan worden aan de kades van Amsterdam", aldus Daan Meijer, directeur van SAIL 2010.

Gevarieerde vloot


Deelname aan de North Sea Tall Ships Regatta is niet alleen voorbehouden aan de grote dwarsgetuigde zeilschepen van 40 meter of langer. Ook kleinere zeiljachten met een minimale lengte van 9,14 meter kunnen zich voor de race inschrijven als zij aan de voorwaarden van SAIL Training International voldoen. Eén daarvan is dat minimaal 50% van de crew uit jongeren tussen de 15 en 25 jaar moet bestaan. Juist de diversiteit van de deelnemende schepen en de crews maakt de Tall Ships Race tot een uniek evenement. De eerste Tall Ships Race werd in 1956 georganiseerd en sindsdien zijn de races uitgegroeid tot een begrip en niet meer weg te denken in de wereld van klassieke zeilschepen.

Impuls

De regatta valt als officiële race onder de verantwoordelijkheid van SAIL Training International. Zij regelen alles op het gebied van de inschrijvingen, het wedstrijdparcours en de veiligheid. Stichting SAIL Amsterdam draagt zorg voor het integreren van diverse onderdelen van de Regatta in het totaalprogramma van SAIL 2010 en organiseert diverse activiteiten voor de bemanningen en de trainees van de Regatta. De intocht in IJmuiden van de Regatta, de aanvulling op de SAIL-vlootschouw en de nog grotere Crew Parade aan wal geven SAIL 2010 een extra impuls, waardoor het evenement voor bezoekers nog aantrekkelijker wordt.

SAIL 2010

The North Sea Tall Ships Regatta wordt gehouden van 11 tot en met 17 augustus. Meer informatie over Sail Training International is te vinden op www.sailtraininginternational.org.

SAIL Amsterdam 2010 vindt plaats van donderdag 19 tot en met maandag 23 augustus in Amsterdam. Tijdens het gratis toegankelijke evenement is een imposante vloot van Tall Ships uit de hele wereld te bewonderen. Daarnaast meren in totaal ruim 600 schepen, van varend erfgoed tot uiterst modern, af in en rondom het IJ. Het nautische aanbod wordt omlijst door een uitgebreid cultureel programma voor jong en oud. Meer informatie is te vinden op www.sail.nl.

Amsterdam, 20 mei 2009
//
Noot aan de redactie (

Ingezonden persbericht