Ingezonden persbericht


PERSBERICHT - Amsterdam, 11 augustus 2009

Openbare Bibliotheek Amsterdam wint 'Civic Building of the Year 2009' award

De Amsterdamse Centrale Bibliotheek, ontworpen door architect Jo Coenen, is onderscheiden met de WAN-Award voor 'Civic Building of the Year 2009'. De bibliotheek wordt onder meer geprezen om haar compositie 'Het is eigenlijk een collectie van gebouwen, samengebracht in één gebouw, maar het functioneert tegelijkertijd wel als één gebouw', aldus jurylid Robert Adam van Robert Adam Architects.

De WAN-Awards worden toegekend door de website www.worldarchitecturenews.com (WAN). Onder de categorie Civic Buildings vallen theaters, musea, kerken, ambassades, politie- en brandweerkazernes, gerechtsgebouwen en bibliotheken.

De titel wordt gedeeld met het Manchester Civil Justice Centre van Denton Corker Marshall, dat wordt geprezen om haar transparante ruimte. Beide gebouwen dingen tevens mee naar de ultieme prijs 'WAN-gebouw van het jaar' die later dit jaar zal worden uitgereikt.

De Centrale Bibliotheek is niet alleen architectonisch een succes, ook inhoudelijk is de bibliotheek toonaangevend in Nederland en Europa. Naast een ruim aanbod van boeken, cd's, dvd's en tijdschriften is er een theater, een expositieruimte, een radiostudio met dagelijks live-uitzendingen en een restaurant. Dit concept van een verblijfsbibliotheek, waar gebruikers iedere dag van 10.00 uur -22.00 uur terecht kunnen voor informatie en cultuur, krijgt op veel plaatsen in binnen- en buitenland navolging. Met een gemiddelde van 5000 bezoekers per dag weet men de Centrale Bibliotheek goed te vinden. Het is daarmee de drukst bezochte culturele voorziening in Amsterdam.

//////////////////////einde persbericht //////////////////////

Noot voor de redactie,