Terugbetaling van medische kosten: Zorgnet Vlaanderen wil problemen ten gronde aanpakken

11/08/2009 14:56

Zorgnet Vlaanderen

Recent verspreidde de Christelijke Mutualiteit een mededeling over zogenaamde "onduidelijke en zelfs onwettige ziekenhuisfacturen".

De mededeling citeert geen enkel percentage, en preciseert niet over hoeveel gevallen het gaat, noch in welke ziekenhuizen of regio deze (vooral) plaatsvinden.

Zorgnet Vlaanderen vroeg bij de C.M. de dossiers op, maar bekwam ze niet.

Zorgnet Vlaanderen beklemtoont dat de overgrote meerderheid van de artsen en ziekenhuizen correct werkt, en dat we in België -in het algemeen gesproken- beschikken over een toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. Vakantiegangers die dezer dagen kennis maakten met stelsels in sommige andere landen zullen dit beamen.

Misbruiken mogen niet getolereerd worden, en moeten bestraft worden, dat spreekt vanzelf. Zorgnet Vlaanderen staat als koepel van christelijk geïnspireerde ziekenhuizen voor kwalitatieve, toegankelijke en betaalbare zorg, en voor een verantwoord en transparant gebruik van gemeenschapsmiddelen.

Maar het probleem zit veel dieper, en het is jammer dat de CM hierover aan de oppervlakte blijft.

Het gaat namelijk over de traagheid waarmee nieuwe technieken, materialen,prothesen en medicijnen worden opgenomen in de ziekte-en invaliditeitsverzekering. Met dezelfde traagheid blijven oude,achterhaalde technieken behouden in de terugbetaling.

Meerdere studies wijzen dit aan als de zwakste schakel in ons gezondheidszorgsysteem.

Nieuwe technieken, materialen en medicijnen zijn op het eerste zicht duurder, maar maken meestal een spoediger herstel, meer comfort voor de patiënt, een korter verblijf in het ziekenhuis en een snellere reintegratie in het arbeidsleven mogelijk. Deze laatste factoren werken dan weer kostenbesparend.

Artsen en ziekenhuizen worden geconfronteerd met de spanning tussen technische mogelijkheden enerzijds en betaalbaarheid anderzijds. Zorgverstrekkers zitten niet op een bureau in Brussel, maar oog in oog met de patiënt, over wie dit alles gaat.

Het zijn de mutualiteiten zelf die, met de artsenorganisaties en zonder de ziekenhuizen, in de MEDICOMUT beslissen over de al dan niet terugbetaling door het RIZIV alsook de snelheid of traagheid daarvan.

Zorgnet Vlaanderen dringt er andermaal op aan om als partner betrokken te worden bij het overleg over de vergoeding van welke medische prestaties,toestellen en materialen opgenomen worden in de ziekteverzekering.

In afwezigheid van de ziekenhuizen rust op de mutualiteiten en de artsensyndicaten, als leden van de MEDICOMUT, de verantwoordelijkheid om te voorzien in een aangepaste en duidelijke regelgeving. In het belang van de patiënt dienen moderne medische mogelijkheden in de terugbetaling te worden opgenomen.

Peter Degadt, Gedelegeerd bestuurder: 0475 388233

Daniel Devos, Coördinator algemene ziekenhuizen: 0479 421146

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen: Zie het origineel