GroenLinks: resultaten dierproeven openbaar maken GroenLinks

11 augustus 2009

De resultaten van dierproeven moeten openbaar worden gemaakt gemaakt en verzameld in een database. Zo wil GroenLinks Tweede Kamerlid Tofik Dibi het aantal proeven op dieren verminderen. Dibi: Dierproeven worden nu vaak meerdere malen uitgevoerd, het aantal dierproeven zou om laag kunnen worden gebracht, als de resultaten er van openbaar gemaakt zouden moeten worden".

Uit berichtgeving van het Nederlands Dagblad (11 augustus 2009) bleek dat het kabinetsvoornemen om te komen tot het verminderen van het aantal dierproeven niets terecht komt. Volgens GroenLinks ontbreekt de urgentie bij het kabinet. Dibi: Het blijft vooral bij veel mooie woorden, maar feitelijke resultaten die het dierenwelzijn verbeteren blijven uit. De minister moet in actie komen en drempels voor alternatieven weg nemen.

Vragen van het lid Dibi aan de minister van LNV, de minister van OCW en de minister van VWS over de opgetreden vertraging bij het voornemen om het aantal dierproeven te beperken


1. Kent u het bericht Beperken dierproeven lukt niet erg ?


2. Klopt het dat het Kenniscentrum voor alternatieven voor dierproeven nog steeds niet operationeel is? Zo ja, hoe komt dit en wanneer wordt dit wel operationeel?


3. Waarom is het instemmingsbesluit om het Kenniscentrum van start te laten gaan nog niet genomen en wie moet dit besluit nemen?


4. Wat is uw oordeel over de inschatting van Hoogleraar alternatieven voor dierproeven Coenraad Hendriksen dat het een generatie zal duren' voordat de alternatieven geaccepteerd zullen worden?


5. Deelt u de mening dat het buitengewoon onwenselijk is als het nog decennia zou duren voordat alternatieven voor dierproeven geaccepteerd worden? Zo neen, waarom niet?


6. Bent u bereid om naast de drie Vs (vermindering, verfijning, vervanging), een harde beleidsdoelstelling op te nemen voor het jaarlijkse dalingspercentage van het aantal gebruikte dieren bij dierproeven? Zo neen, waarom niet?


7. Klopt het dat het ontzettend kostbaar en bureaucratisch is om alternatieven voor dierproeven toegelaten te krijgen? Zo ja, bent u bereid deze drempels weg te nemen?


8. Bent u bereid kritisch te kijken naar het gebruik van proefdieren in het onderwijs? Zo neen, waarom niet?


9. Klopt het dat het ECVAM torenhoge eisen en nog helemaal in proefdieren denken? Zo ja, bent u bereid zich in Europees verband in te spannen om de toelatingseisen voor alternatieven voor dierproeven te versoepelen? Zo neen waarom niet?


10. Bent u bereid zich in te spannen om binnen Nederland maar ook in Europees verband de onderzoeksresultaten van dierproeven in een openbare database op te nemen, waardoor dierproeven niet meerdere malen uitgevoerd behoeven te worden? Zo neen, waarom niet?