Gemeente Alkmaar


BESLUITENLIJST
van de vergadering van burgemeester en wethouders van 11 augustus 2009

Aanwezig:
P.M. Bruinooge, voorzitter
drs. S.H. Binnendijk
W.A.J. van Veen
drs. N.M.C. Alsemgeest
mevr. ir. A. van Dam
drs. J.C.M. Cox, gemeentesecretaris.

Afwezig:
J.C. Meijer


1. Opening
De besluitenlijst van de vergadering van 7 juli 2009 wordt vastgesteld.


2. Besluiten

09.12751 Gevolgen inwerkingtreding Wet elektronische bekendmaking Bruinooge
Probleemstelling:
Op 1 juli jl. is de Wet elektronische bekendmaking in werking getreden waardoor (o.m.) de artikelen in de Gemeentewet die gaan over bekendmaking en inwerkingtreding van besluiten die algemeen verbindende voorschriften inhouden worden gewijzigd. De "Verordening afkondiging verordeningen" is hiermee van rechtswege vervallen. Hierin werd door de raad het stadskantoor aangewezen als plaats waar verordeningen ter inzage worden gelegd. Op grond van artikel 139.2 onder b Gemeentewet dient nu het college indien algemeen verbindende voorschriften op een andere plaats dan de gemeentesecretarie ter inzage worden gelegd te bepalen waar terinzagelegging (voor de tijd van twaalf weken) plaatsvindt.
Voor de inwerkingtreding en verbindendheid van verordeningen is het essentieel dat de wettelijke voorschriften worden nageleefd. De Web vergt in dit opzicht nogal wat van gemeenten. Zie verder de toelichting.

Besluit:
Gelet op artikel 139.2 van de Gemeentewet het stadskantoor aan te wijzen als plaats waar terinzagelegging plaatsvindt van het gemeentebestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden.


1

09.12792 Alkmaars Uitwisselings Comité
Bruinooge
Probleemstelling:
Aanbieding jaarverslag 2008, financieel verslag 2008 en begroting 2009 van het Alkmaars Uitwisselings Comité.

Besluit:

1. Kennis te nemen van het jaarverslag 2008, financieel verslag 2008 en begroting 2009 van het AUC.

2. Deze stukken ter kennisneming te brengen van de commissie bestuur en middelen.

09.12191 Toekenning participatieniveau werkgroep omwonenden Polderhof Meijer
Probleemstelling:
Ten behoeve van de nieuwe planontwikkeling voor winkelcentrum Polderhof moet worden bepaald welke trede van de particiaptieladder voor de werkgroep van omwonenden van toepassing is.

Besluit:
Akkoord te gaan met bijgaand raadsvoorstel en deze aan de gemeenteraad aan te bieden.

09.12734 Begroting 2010 van de Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en omstreken Binnendijk
Probleemstelling:
De vastgestelde jaarrekening 2008 en de ontwerpbegroting 2010 van het Openbaar Lichaam Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en Omstreken (VVI )zijn bij brief van 10 juli 2009 aan de deelnemende gemeenten aangeboden. Vaststelling van de ontwerpbegroting 2010 zal door de Algemene raad van de VVI plaats vinden in september 2009.

Besluit:

1. In te stemmen met de ontwerpbegroting van het Openbaar Lichaam Vuilverbrandingsinstallatie Alkmaar en Omstreken voor het jaar 2010;
2. De ontwerpbegroting 2010 van de VVI ter kennisgeving aan te bieden aan de commissie bestuur en middelen.

09.12406 Vaststelling Beeldkwaliteitsplan & Welstandscriteria Lauwershof Binnendijk
Probleemstelling:
Op 10 maart 2009 heeft het college ingestemd met het concept Beeldkwaliteitplan & Welstandscriteria Lauwershof maart 2009. Het plan heeft vanaf donderdag 2 april 2009 gedurende zes weken voor een ieder ter inzage gelegen en tevens is de Welstandscommissie om advies gevraagd. De binnengekomen reacties alsmede het advies van de Welstandscommissie zijn in bijgevoegd Inspraakverslag Beeldkwaliteitplan & Welstandscriteria Lauwershof dd. 27 juli 2009 samengevat en van commentaar voorzien.


2

De reacties hebben geen aanleiding gegeven voor aanpassingen aan het concept Beeldkwaliteitplan & Welstandscriteria Lauwershof. Wel zijn op basis van het advies van de Welstandscommissie enkele kleine aanpassingengedaan die in het inspraakverslag zijn aangegeven. Vaststelling door de gemeenteraad kan nu plaatsvinden, waarbij enige haast geboden is. De Welstandscommissie heeft vastgestelde welstandscriteria nodig om te kunnen adviseren over de plannen voor fase 1, waarvoor de artikel 19 procedure reeds gestart is.

Besluit:

1. Het Inspraakverslag Beeldkwaliteitplan & Welstandscriteria dd 27 juli 2009 vast te stellen.

2. In te stemmen met het Beeldkwaliteitplan & Welstandscriteria Lauwershof juli 2009.

3. Het Beeldkwaliteitplan & Welstandscriteria Lauwershof juli 2009 na advies van de commissie Stedelijk Ontwikkeling en Beheer ter vaststelling aan de Gemeenteraad aan te bieden.

4. De insprekers na instemming door het college een exemplaar van het Inspraakverslag en het Beeldkwaliteitplan & Welstandscriteria Lauwershof juli 2009 toe te sturen.

09.11624 Jaarverslag welstandscommissie 2008 Binnendijk
Probleemstelling:
Het verslag dient aan te geven hoe het door de raad voorgestane welstandsbeleid gestalte wordt gegeven.
Naast de verantwoordingsfunctie geeft het verslag ook de mogelijkheid te signaleren waar het beleid volgens de commissie aanpassing behoeft.

Besluit:
Overeenkomstig artikel 12b, derde lid Woningwet het jaarverslag van de welstandscommissie aan de raad voorleggen met voorstel om de aanbevelingen zoveel als mogelijk mee te nemen in de dagelijkse wijze van werken alsmede om deze bij de herziening van de welstandsnota te betrekken.

09.11575 Kapvergunning voor 37 kastanje ø20-45 cm, 31 meelbes ø20-35 cm en 2 veldesdoorn Binnendijk ø 25 cm aan de Spilstraat

Probleemstelling:
Voor het kappen van gemeentelijke bomen is een vergunning nodig van burgemeester en wethouders.

Besluit:
Het sectorhoofd Stadsbeheer, op grond van het bepaalde in artikel 2 van de gemeentelijke Kapverordening vergunning te verlenen voor het kappen van 37 kastanje ø20-45 cm, 31 meelbes ø20-35 cm en 2 veldesdoorn ø 25 cm aan de Spilstraat.


3

09.12125 Vragen van het lid van de raad, Anjo van de Ven , namens de fractie Onafhankelijke Binnendijk Partij Alkmaar inzake uitvoering aanbevelingen Rekenkamercommissie, rapportage Vliegerstraat 2007

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Anjo van de Ven , heeft ons bij brief van 11 mei 2009 vragen gesteld inzake de uitvoering van de aanbevelingen van de Rekenkamercommissie, in haar rapportage Vliegerstraat 2007

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.12405 Vragen van het lid van de raad, de heer V. Kloos, namens de fractie van de Binnendijk Binnendijk Onafhankelijke Partij Alkmaar inzake de participatie rondom de planontwikkeling Lauwershof.
Probleemstelling:
Het lid van de raad, de heer V. Kloos , heeft ons bij brief van 6 juli 2009 vragen gesteld inzake de participatie rondom de planontwikkeling Lauwershof.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.12799 Vragen van het lid van de raad, Patrick Sinot, namens de fractie VVD inzake de Binnendijk Groeiende overlast door meeuwen.

Probleemstelling:
Het lid van de raad, Patrick Sinot, heeft ons bij rief van 20 juni 2009 vragen gesteld inzake de groeiende overlast door meeuwen.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.12266 Vragen van het lid van de raad, de heer P. Verbruggen, namens de fractie van de Van Veen Partij van de Arbeid inzake de problemen bij Evean.

Probleemstelling:
Het lid van de raad, heer P. Verbruggen van de Partij van de Arbeid, heeft ons bij brief van 10 juni 2009 vragen gesteld inzake de problemen bij Evean.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

09.12677 Raadsvragen OPA inzake bouwplan Kananaaldijk 264 Van Veen
Probleemstelling:
Bij brief d.d. 23 juni 2009 zijn door het lid van de raad, de heer Victor Kloos, namens de fractie Onafhankelijke Partij alkmaar vragen gesteld inzake het bouwplan Kanaaldijk 264.

Besluit:
In te stemmen met bijgaande beantwoording.

4

09.12790 Verlenging samenwerkingsovereenkomst Vroonermeer-Noord Alsemgeest
Probleemstelling:
Op 27 juni 2007 hebben de partijen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van Vroonermeer Noord een Samenwerkingovereenkomst (SOK) ondertekend. Die overeenkomst eindigt op het moment van ondertekening van de realisatieovereenkomst (ROK) of op 1 oktober 2008 indien er dan geen ROK tot stand is gekomen. Zolang er geen plan is met een sluitende grondexploitatie kan er geen Raamovereenkomst worden gesloten. Daarom hebben partijen in oktober 2008 en opnieuw op 17 juni 2009 besloten de samenwerkingsovereenkomst te verlengen. De laatste verlenging loopt op 1/8/09 af. De stuurgroep adviseert daarom de overeenkomst met 5 maanden te verlengen. Daartoe is bijgaande overeenkomst opgesteld.

Besluit:

1. In te stemmen met bijgaande overeenkomst die regelt dat de samenwerkingsovereenkomst tot 1 januari 2010 wordt verlengd.
2. De burgemeester machtigt wethouder N. Alsemgeest om namens de gemeente de overeenkomst te ondertekenen tijdens de volgende stuurgroepvergadering op 26/08/09

09.12535 Juridische bescherming beeldbepalende panden buiten de binnenstad Alsemgeest
Probleemstelling:
In de huidige situatie worden de 3000 beeldbepalende panden buiten de binnenstad onvoldoende beschermd tegen wijzigingen aan de buitenkant van deze panden, die van invloed kunnen zijn op het straatbeeld. Momenteel gelden voor deze panden slechts aangescherpte eisen van welstand t.o.v. panden zonder enige status. De raad heeft aangegeven (mei 2004) een betere bescherming van beeldbepalende panden te wensen. In 2006 is ingestemd met de beleidsnota "Beeldbepalende panden te Alkmaar", waarin werd vermeld dat aanvullend onderzoek naar de juridische bescherming van beeldbepalende panden buiten de binnenstad, zou plaatsvinden. Onderzoek naar de meest geschikte wijze van bescherming is momenteel afgerond en wordt tezamen met het daaruit voortvloeiende advies over de uitvoering geformuleerd in het rapport Juridische bescherming beeldbepalende panden buiten de binnenstad.

Besluit:

1. In te stemmen met het uitvoeringsvoorstel uit het rapport Juridische bescherming beeldbepalende panden inhoudende:

- de lijst van beeldbepalende panden buiten de binnenstad te verkleinen door de aanwijzing van 100-120 van deze beeldbepalende panden als beschermd gemeentelijk monument;

- de bescherming van beeldbepalende panden in heel Alkmaar te regelen via het opnemen van een dubbelbestemming in het betreffende bestemmingsplan;

2. Dit besluit en het rapport Juridische bescherming beeldbepalende panden ter kennisname te sturen aan de raadscommissie SOB.


5

---- --