Socialistische Partij Rotterdam

Buurten bij de winkeliers van West

11-08-2009 * Een groepje SP'ers, waaronder Tweede-Kamerlid Sharon Gesthuizen (Economische Zaken), gingen afgelopen maandag buurten in de Vierambachtstraat, een winkelstraat in het Nieuwe Westen. Zij gingen het gesprek aan met winkeliers, hun klanten en buurtbewoners over de dagelijkse problemen van het simpele rondkomen, over criminaliteit, over de voors en tegens van preventief fouilleren en over ergernis nummer één, het parkeerbeleid.

Voor winkeliers wordt het steeds moeilijker om van hun zaak te leven omdat mensen steeds minder te besteden hebben. De hoge huren doen hier nog eens een schepje bovenop. De meeste winkeliers wisten weinig tot niets over de subsidiemogelijkheden van de gemeente. Degene die wel bekend waren met de subsidies vonden de criteria nogal ingrijpend, waardoor ze vaak afzagen van het aanvragen van de subsidie.

Het opknappen van de straat een paar jaar geleden heeft veel verbeterd: mensen voelen zich nu veiliger in hun buurt. Er blijft echter wel wat te wensen over, bijvoorbeeld als het gaat om parkeren. Dit blijft echter moeilijk: klanten van buiten Rotterdam kunnen niet met munten betalen en het laden en lossen van goederen is, gezien het restrictieve parkeerbeleid, een kat-en-muis-spelletje met de stadswachten, die strikt handhaven. Daarnaast bestaan er lange wachttijden voor parkeervergunningen en -ontheffingen.

Iedereen die we spraken was het erover eens: het is een arme, door de overheid en politiek verwaarloosde, buurt. Er moet en kan meer worden gedaan. De komende tijd blijven we in gesprek met bewoners, winkeliers en hun klanten. Niet alleen in de Vierambachtstraat, maar ook op andere plekken in de stad. We zullen hier uiteraard verslag van blijven doen op deze site.