Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid


11 aug 2009

Horeca Vlist regelt afspraken in convenant

Ondernemers in de gemeente Vlist kunnen met een zogenaamde 'nachtontheffing' voor de sluitingstijden makkelijker langer open blijven. Afspraken hierover hebben de gemeente Vlist, de politie en de horeca-ondernemers vastgelegd in een horecaconvenant.

Met de nachtontheffing hoeven de ondernemers niet steeds een aparte ontheffing aan te vragen als ze langer open willen zijn. De reguliere sluitingstijd op vrijdag en zaterdag wordt dan uitgebreid van 02:00 uur naar 04:00 uur. Terrassen mogen tot 24:00 uur geopend blijven.

Voor ondernemers die geen gebruik maken van de nachtontheffing geldt een afkoelperiode. Zij mogen een half uur langer open blijven. Voorwaarden zijn wel dat er geen drank of etenswaren meer worden verstrekt, de muziek uit gaat, de verlichting wordt ontstoken en er geen nieuwe bezoekers meer worden toegelaten. De afkoelperiode geldt niet voor het terras.

Regels
Naast deze verruimde mogelijkheden voor ondernemers is het convenant in feite een bevestiging van bestaande wettelijke regels en bepalingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). De waarde van het convenant ligt verder in het versterken van de contacten tussen gemeente, politie en horecaondernemers. Van ondernemers wordt goed ondernemerschap verwacht. Dat betekent concreet dat regels worden nageleefd en dat situaties die de openbare orde en veiligheid raken direct worden gemeld.

Ondertekening
Na de vakantieperiode wordt het horecaconvenant ondertekend. De precieze datum is nog niet bekend. Het idee voor het afsluiten van een convenant komt voort uit het horecaoverleg dat gemeente, politie en ondernemers in 2008 startten.