Kunstenaars op vakantie ... of op zoek naar inspiratie?


BERGEN NH, 20090605 -- Vakantie of studiereis? Door de eeuwen heen voelden kunstenaars de noodzaak om over hun eigen grenzen te kijken om zich te laten inspireren door ander licht, andere kleuren, andere landschappen. Museum Kranenburgh (Bergen nh) toont van 11 augustus 2009 t/m 17 januari 2010 de resultaten van deze wijde blik, van een groot aantal Bergense Schoolschilders en hun tijdgenoten, in de tentoonstelling Kunstenaars op vakantie ... of op zoek naar inspiratie?

Van Italië naar het nabije Oosten
Al in de 17e eeuw reisden onze Nederlandse schilders naar Italië om daar te genieten van de zachte kleuren van het landschap waarna ze er hun eigen invulling aan gaven.Hun italianiserende landschappen kregen een eigen plekje in onze kunstgeschiedenis.
In de 19e eeuw verwierven de Nederlandse schilders veel faam met oriëntalistische onderwerpen, maar zij waren nog relatieve enkelingen in oosterse landen, waarbij vooral Egypte tot de verbeelding sprak. Invloeden waren er over en weer nauwelijks, inspiratie des te meer.

De Bergense School in Frankrijk
Pas in de 20e eeuw kwam het begrip `vakantie' aan de orde, hoewel zoiets niet voor iedereen was weggelegd. Arme schilders konden zich natuurlijk geen dure reizen permitteren. Als zij echter het geluk hadden een mecenas te treffen dan kwam de zaak anders te liggen. Dat geluk trof een aantal schilders van de Bergense School. Meestal vonden de 20e-eeuwse kunstenaars in de zuidelijke landen van Europa nieuwe bronnen van inspiratie. Hun meest geliefde land was daarbij onmiskenbaar Frankrijk.

Inspiratie en ontspanning
Over de vermenging van inspiratie en vakantie gaat deze tentoonstelling. Want zo'n reis zal, naast de ernst van het werk, ook de nodige ontspanning hebben gebracht en dat noemen we dan vakantie. Legio zijn de voorbeelden: Matthieu Wiegman, Dirk Filarski, Leo Gestel, Jan van Heel, Harrie Kuijten, Harmen Meurs, Adriaan Lubbers, Germ de Jong en vele, vele anderen. Een veertigtal kunstenaars neemt u mee naar hun favoriete vakantielanden, naar hun bronnen van inspiratie.

Museum Kranenburgh





ingezonden persbericht