Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer 5. Augustus

Van der Laan kent subsidie toe voor 15.000 woningen

12-08-2009

Minister Van der Laan voor Wonen, Wijken en Integratie heeft voor 100 miljoen euro subsidie toegekend voor de bouw van circa 15.000 koop- en duurdere huurwoningen. Gemeenten met woningbouwprojecten die door de economische crisis stil dreigen te vallen, konden voor 15 juli aanvragen indienen voor de stimuleringsregeling woningbouw. 211 gemeenten hebben een aanvraag ingediend voor 607 projecten van in totaal ruim 227 miljoen euro. De Minister heeft een selectie gemaakt op basis van onder andere de laagste bijdrage per woning. Door deze subsidie kunnen deze woningbouwprojecten alsnog dit jaar starten. De inzet van de subsidie is bedoeld om de teruggang in de bouwproductie door de economische crisis en terugval van werkgelegenheid te beperken.

In totaal zijn er 155 gemeenten die subsidie ontvangen. De toegekende subsidie is voor 17% naar de vier grote steden gegaan. De G27 hebben een aandeel van 30% en de overige gemeenten een aandeel van 53% waarbij ook kleine gemeenten vertegenwoordigd zijn. Minister Van der Laan vindt de stimuleringsregeling voor de woningproductie succesvol omdat er massaal is ingetekend door gemeenten en de geografische spreiding van de projecten evenwichtig is.

De tijdelijke stimuleringsregeling woningbouwprojecten 2009 is onderdeel van het pakket crisismaatregelen uit het aanvullend beleidsakkoord van 25 maart 2009. Voor woningbouwprojecten is maximaal 395 miljoen euro gereserveerd. Na deze eerste tranche van 100 miljoen euro volgen later nog twee rondes waar gemeenten aanvragen voor kunnen indienen. De tweede ronde is voor dit najaar voorzien.

Download:

Zie het origineel

* De lijst met toegekende projecten per gemeente (pdf 15 KB)
* Kaart van Nederland met overzicht toegekende projecten (pdf, 633 KB)

Nieuwsberichten