Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: sancties tegen Birma na veroordeling Aung San Suu Kyi

Nieuwsbericht | 11 augustus 2009 | Birma (officiële naam: Unie van Myanmar)

Minister Verhagen vindt het vonnis van anderhalf jaar huisarrest dat vandaag is uitgesproken in de zaak tegen de Birmese oppositieleidster Aung San Suu Kyi verbijsterend. Hij wil verdergaande sancties van de Europese Unie tegen het Birmese regime.

'Birma is het enige land ter wereld dat een huiseigenaar bestraft wegens insluiping in zijn woning. Omdat zij bovendien onder huisarrest stond en haar woning door de overheid werd bewaakt had niet zij maar de Birmese overheid wegens nalatigheid in de beklaagdenbank moeten staan,' aldus Verhagen.

De Birmese Nobelprijswinnares kreeg de straf vandaag omdat in mei van dit jaar een Amerikaanse man onaangekondigd naar haar zwaar bewaakte woning zwom en weigerde te vertrekken. Zijn verblijf was volgens de militaire regering van Birma in strijd met regels die verbonden zijn aan haar huisarrest.

Dit vonnis kan niet zonder gevolgen blijven, vindt Verhagen: 'Wij moeten als EU nu aanvullende en gerichte sanctiemaatregelen tegen Birma nemen die het regime treffen en de bevolking zoveel mogelijk ontzien. Wij zijn hierover in overleg met onze EU-partners.'

Birma laat volgens Verhagen met deze uitspraak zien dat de zogenaamde Road Map to Democracy een farce is. 'Politieke tegenstanders van het militaire regime worden met schijnprocessen voor lange tijd in detentie geplaatst, aldus Verhagen. 'Het bevestigt het beeld dat het regime de verkiezingen die het volgend jaar wil organiseren naar zijn hand wil zetten.'

Verhagen hoopt dat een duidelijke boodschap van de internationale gemeenschap de Birmese autoriteiten ertoe brengt een andere weg te volgen.