Platform Biologica

aangetroffen. Bij een recente monstername van varkensvlees aan de slachtlijn bleek alles schoon. Een fraai resultaat; de bedrijven hebben duidelijk hun best gedaan."

Minder resistentie tegen antibiotica in de biologische veehouderij In het recente rapport (aug 2009) "Voedselkwaliteit, veiligheid en gezondheid van biologische producten" van het Louis Bolk Instituut en RIKILT wordt op basis van diverse onderzoeken geconcludeerd dat het niveau van antibiotica-resistente bacteriën bij biologisch gehouden pluimvee en varkens lager ligt dan in de gangbare veehouderij. De conclusie is onder meer gebaseerd op onderzoek van Rikilt in 2006. In de nieren en het vlees van biologische varkens werden geen antibiotica aangetroffen. Ook in nieren van biologisch gehouden melkkoeien konden geen antibiotica worden aangetoond.

Biologische sector zoekt al lang naar alternatieven voor antibiotica De biologische sector laat al langere tijd onderzoek doen naar alternatieven voor antibiotica waarvan de werkzaamheid bewezen is. Bijvoorbeeld door het Fyto-V project waarin gekeken is naar de bruikbaarheid van plantaardige middelen voor de biologische veehouderij (zie www.fyto-v.nl). Ook wordt al langere tijd onderzoek gedaan naar natuurlijke weerstand en weerstandsverhoging bij dieren (zie www.biokennis.nl).

Antibioticavrije productie vraagt andere aanpak Een groep biologische melkveehouders werkt in de Themagroep Antibioticavrij Produceren aan hun ideaal om melkvee te houden zonder antibiotica. Hierbij blijkt dat antibioticavrij produceren méér is dan het weglaten van antibiotica. Net zoals biologische landbouw meer is dan het weglaten van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. De aandacht ligt op het totale bedrijf. Die aandacht begint bij de bodem. Daar moet goede mest op, zodat er een volwaardig en gezond gewas op groeit. Dat dient als voer voor een gezond dier, die weer gezonde consumentenproducten levert. Zie ook Biokennis bericht: "Geen antibiotica meer nodig".
»