Ingezonden persbericht


12/08 2009

Oproep Varkens in Nood aan Belgische supermarkten: stop biggencastratie!

Stichting Varkens in Nood vraagt zeven Belgische supermarktketens te stoppen met de inkoop van varkensvlees van gecastreerde dieren.

Het castreren van varkens wordt door steeds meer supermarkten en fastfoodketens erkend als barbaars en onnodig. Na gesprekken met Varkens in Nood verkoopt een aantal Nederlandse supermarkten alleen nog vlees van ongecastreerde varkens. Daarmee wordt zo'n 650 duizend biggen per jaar de lijdensweg van het castreren bespaard. De Duitse tak van McDonalds stopt in 2010 met het verwerken van vlees van gecastreerde varkens. Varkens in Nood hoopt dat ook Belgische supermarkten als Carrefour, Champion en Aldi-Markt inzien dat de castratie van biggen niet meer van deze tijd is.

Van oudsher worden beren (mannelijke varkens) in de eerste week van hun leven gecastreerd. Het vlees van ongecastreerde dieren kan namelijk een nare geur verspreiden als het wordt verhit in de pan. Recent wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat de kans op die zogenoemde berengeur, die overigens niet schadelijk is voor de gezondheid, zeer gering is. Dit wordt bevestigd door de goede ervaringen van Belgische, Duitse en Nederlandse slachterijen die ongecastreerde dieren verwerken. De zeldzame karkassen die wel berengeur hebben, zijn eenvoudig op te sporen met behulp van een geurtest aan de slachtlijn.

In Nederland is inmiddels 35% van al het varkensvlees afkomstig van dieren die niet gecastreerd zijn. Onder andere Aldi, Lidl, Hema, La Place, McDonalds en Center Parcs hebben de overstap gemaakt en dat heeft niet geleid tot een toename van klachten over het vlees. "Een groot succes", stelt Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood. "Binnenkort moet het in Nederland helemaal gedaan zijn met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens. Nederlandse supermarkten die zijn overgestapt, betrekken nota bene hun varkensvlees ook van slachthuizen in België en Duitsland, dus niets let de supermarkten in deze landen dit goede voorbeeld te volgen."

Varkens in Nood spande eind vorig jaar een rechtszaak aan tegen twee van de grootste supermarkten in Nederland, Albert Heijn en C1000, wegens hun weigering om te stoppen met de verkoop van vlees van gecastreerde varkens.

Varkens in Nood werd in 1997, ten tijde van de varkenspest, opgericht door wijlen schrijver J.J. Voskuil. De stichting, die zich hard maakt voor het welzijn van varkens in de vee-industrie, wist zich gesteund door ambassadeurs als Youp van 't Hek, Yvonne Kroonenberg, Robert Long en Jan Terlouw.



Ingezonden persbericht