Politiebond ACP


12 augustus 2009

Uitspraak levenslooptoelage en arbeidsongeschiktheid


De rechtbank heeft geoordeeld dat levenslooptoelagen niet in mindering gebracht mogen worden op een WAO-uitkering. Het UWV gaat tegen deze uitspraak in hoger beroep.

De rechter heeft uitspraak gedaan in de zaak over levenslooptegoeden voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte collega's.

Sinds 1 januari 2006 is de voormalige prepensioenregeling voor de politiesector (AFUP) vervangen door de
vroegpensioen/levensloopregeling (VPL). Die verandering betekende dat politieambtenaren aanspraak konden maken op een algemene levenslooptoelage van de werkgever en, indien aan bepaalde voorwaarden werd voldaan, op een toelage (inhaaltoelage) bezwarende functies (i)TBF.

Na de uitwerking van vorenstaande afspraak bleek dat politieambtenaren die voor 1 januari 2006 gedeeltelijk arbeidsongeschikt waren geraakt, geen profijt zouden hebben van de nieuwe regeling. Het UWV (uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen) stelde zich namelijk op het standpunt dat de levenslooptoelagen in mindering dienden te worden gebracht op de WAO-uitkering.
Bij ambtenaren die na 1 januari 2006 gedeeltelijk arbeidsongeschikt zijn geraakt leidt dit niet tot kortingen op hun WAO-uitkering.

In overleg met het UWV is er door de politiebonden gezamenlijk een proefproces aangespannen bij de rechtbank te Almelo. Op 10 juni jl heeft de rechtbank geoordeeld dat het niet terecht is dat de levenslooptoelagen van de werkgever in mindering worden gebracht op hun WAO-uitkering. Een goede zaak! Deze kwestie is daarmee echter nog niet klaar. Het UWV heeft namelijk hoger beroep ingesteld tegen de uitspraak van de rechtbank. De zaak krijgt dus nog een vervolg.

Wij raden je aan de ACP-website in de gaten te houden. Daar houden we je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

---