Gemeente Alkmaar


Betere bescherming voor karakteristieke panden

Alkmaar, 12 augustus 2009

---

Op dit moment worden de 3000 karakteristieke panden die buiten de Alkmaarse binnenstad staan onvoldoende beschermd. De aangescherpte eisen van de Welstandscommissie beschermen niet genoeg tegen wijzigingen aan de buitenkant, die van invloed kunnen zijn op het straatbeeld. Daarom heeft het college van B&W besloten om de bescherming van deze panden op te nemen in de bestemmingsplannen.

De karakteristieke panden worden omgezet naar de status `beeldbepalend'. Vervolgens worden bij de actualisatie van bestemmingsplannen de planregels voor de ruimtelijke vorm van de voorkant van een beeldbepalend pand scherper geformuleerd. Door expliciet te bepalen wat wel of niet mag, kan de gemeente ervoor zorgen dat het straatbeeld hetzelfde blijft. Deze bepalingen hebben dan vooral betrekking op de pandbreedte, hoogte, vorm en helling van de kap.

Actualisatie
Volgens de wet moeten alle bestemmingsplannen op 1 juli 2013 geactualiseerd. Dit betekent dat binnen nu en vier jaar bijna alle beeldbepalende panden worden beschermd via het bestemmingsplan. Om ervoor te zorgen dat de panden die de gemeente écht niet verloren wil laten gaan goed beschermd zijn worden een aantal beeldbepalende panden binnen een half jaar aangemerkt als gemeentelijk monument.

Wethouder Nico Alsemgeest: "Door deze 100 tot 120 beeldbepalende panden de status gemeentelijk monument te geven, waarborgen wij het historische straatbeeld. De panden krijgen zo de meest duidelijke bescherming die mogelijk is."

Beeldbepalend pand
Een pand krijgt de status van beeldbepalend pand als het voldoet aan een aantal criteria. Dit zijn bijvoorbeeld: `belangrijk onderdeel van een zichtlijn', `herkenbaar als uiting van een bepaalde maatschappelijke stroming' of `bijzondere bebouwing '. Een beeldbepalend pand kan alleen in uitzonderingsgevallen gesloopt worden, zoals bij bouwvalligheid. Wanneer de eigenaar wil verbouwen, moet de verbouwing passen in het stads- en straatbeeld. Onder andere afmetingen, kleur en materiaalgebruik moeten overeenkomen met de oorspronkelijke situatie. Hier staat tegenover, dat de eigenaar van een beeldbepalend pand subsidie aan kan vragen voor restauratie. 12 augustus 2009