FNV

12-8-2009

FNV Bondgenoten: Niet doorwerken met Mexicaanse griep

De slogan "ziek melden is een keuze" gaat niet op bij de Mexicaanse griep. Maar ook zonder de nieuwe griepvariant is FNV Bondgenoten geen voorstander van deze manier om ziekteverzuim aan te pakken.

{ANP%20-%20anti-grieppakketten%20450_tcm7-24629.jpg} Pandemie-kits met mondkapjes, desinfecterende middelen en tissues. Foto: ANP - Valerie Kuypers

Hoewel de Mexicaanse griep milder uit lijkt te pakken dan verwacht, zullen deze herfst veel mensen het flink te pakken hebben. Alle reden om thuis te blijven dus. Al was het maar om anderen niet aan te steken.

"Ziek melden is keuze" Thuis blijven bij griep is de laatste jaren niet vanzelfsprekend meer. Met de leus "ziek melden is een keuze" in het hoofd modderen veel werknemers door. Een grote verpakking paracetamol in de la en zakdoeken bij de hand helpen hen er doorheen. De baas zou anders eens kunnen denken dat je niet gemotiveerd bent ...

{griep_tcm7-24630.jpg} FNV Bondgenoten is geen voorstander van deze aanpak van ziekteverzuim. Margreet Pasman, adviseur arbeidsomstandigheden van FNV Bondgenoten: "De vraag is of een werkgever wel gerechtigd is om te beoordelen of je echt ziek bent. Volgens ons is hij dat niet. Heeft hij twijfels, dan kan hij altijd een consult bij de bedrijfsarts voor je aanvragen."

Besmetting voorkomen Dat is bij de Mexicaanse griep niet anders dan bij andere virussen. Maatregelen die werkgevers nemen om besmetting te voorkomen, leveren weinig op. Er is een heel pakket aan maatregelen nodig, wil het zin hebben, zegt Pasman.

"Het heeft weinig nut bordjes op te hangen dat je je handen moet wassen als je de rest van het gebouw niet vaker schoonmaakt. Je kunt op zoveel manieren besmet worden: via de trapleuning, de deurklink, je toetsenbord of je telefoon."

Kinderen Mensen met kinderen lopen via die weg meer kans een virus mee te pakken. Ook wie met het openbaar vervoer reist, is sneller de pineut. "Je moet er niet aan denken hoeveel mensen de deurklink in de trein hebben vastgepakt voor jou", zegt Pasman.

De beste remedie bij griep is dus: thuis blijven en uitzieken. Of - als je je wat beter voelt - thuis werken.