Politie Haaglanden

Persberichten 12 augustus

Haaglanden, 12-08-2009

Bejaard stel slachtoffer van babbeltruc; politie zoekt getuigen Den Haag Een 85-jarige vrouw en haar 86-jarige man werden dinsdag 11 augustus slachtoffer van een babbeltruc. Rond 15.00 uur belde een man aan bij de woning van het stel aan de Perenstraat. Hij deed zich voor als Eneco-medewerker, toonde een pasje en vertelde dat hij langskwam om de meter te controleren. De vrouw vertrouwde het en liet de man binnen. Hij vertelde haar dat de oude meter vervangen zou worden, maar dat zij daarvoor wel nu al een geldbedrag moesten betalen. Toen bleek dat het stel geen contanten in huis had, vroeg de man naar een bankpas met pincode. De bejaarde man gaf beide aan de bedrieger, waarna deze er snel vandoor ging. Toen even later de bank werd gebeld om de pinpas te laten blokkeren, bleek dat er al geld was opgenomen van de rekening.
De dader was een blanke man van ongeveer 40 jaar oud, met een lengte van 1m83 en kort zwart haar. Hij was gekleed in een kakikleurig pak en sprak goed Nederlands.
Bent u getuige geweest van deze babbeltruc of heeft u informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Segbroek via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000. De politie waarschuwt met nadruk voor deze vorm van criminaliteit. Veel mensen denken dat dit hen niet zal overkomen''. Toch loopt iedereen - jong en oud - de kans om slachtoffer te worden van een babbeltruc. Het is dus zaak goed op te letten als u wordt aangesproken door een onbekende. Laat nooit zomaar een onbekende in uw woning binnen. Vraag om legitimatie en controleer dat. Laat de onbekende tijdens de controle buiten staan en doe (of laat) de voordeur dicht. Bewaar geen grote contante geldbedragen thuis en geef nooit uw pincode af. Ook niet als iemand van de bank of de politie belt of voor uw deur staat. Geen enkele officiële instantie zal u ooit om uw pincode vragen. Probeer zo snel mogelijk op te schrijven hoe de mensen eruit zagen die bij u aan de deur zijn geweest en bel onmiddellijk de politie, ook als ze niet bij u binnen zijn geweest. Het telefoonnummer is 0900-8844.

Politie zoekt getuigen van overval op café
Den Haag De politie zoekt getuigen van een overval op een café aan het Heeswijkplein, dinsdagavond 11 augustus. Rond 23.40 uur kwam een man met een wit laken over zijn hoofd het café in en dreigde met een vuurwapen. Hij eiste geld, waarna de barman de kassa opende en de overvaller het geld overhandigde. Vervolgens rende de man het café uit. Doordat hij in zijn vlucht de doek van zijn hoofd aftrok, is het volgende signalement bekend: een man van 20 à 30 jaar, rond de 1.80 meter met een slank postuur. De man had een getint uiterlijk en zwart haar. Hij droeg een donkerkleurige trui (of vest), een blauwe spijkerbroek en zwarte stoffen handschoenen.
Heeft u deze man voor of na de overval in de buurt van het café gezien? Of heeft u anderszins informatie die de politie kan helpen bij het opsporen van de dader? Neemt u dan contact op met de recherche van politiebureau Zuiderpark via 0900-8844. Liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op nummer 0800-7000.

Man in de bosjes
Den Haag De politie viste woensdag 12 augustus rond 0.40 uur een man uit de bosjes op de Schenkkade. De 31-jarige man uit Spanje had een balletjespistool bij zich dat sterk op een vuurwapen leek. Ook troffen de agenten tijdens de fouillering inbrekerswerktuig aan. De politie hield de man aan en nam de diverse voorwerpen in beslag.

Betalingsachterstand verraadt hennepplantage
Den Haag De politie rolde dinsdag 11 augustus om 13.30 uur een hennepplantage op aan de Ampèrestraat. De 47-jarige bewoner van het pand werd aangehouden. Hij bekende direct eigenaar te zijn van de kwekerij. De politie trof in twee kamers van het pand in totaal 163 hennepplanten aan. Het vermoeden van een hennepkwekerij ontstond toen de energieleverancier in het pand de stroom af kwam sluiten in verband met een betalingsachterstand. De energieleverancier stelde de politie op de hoogte, waarna deze zelf poolshoogte ging nemen. Tegen de 47-jarige Hagenaar wordt proces-verbaal opgemaakt voor het vervaardigen van narcotica en voor diefstal van energie. Politie Haaglanden wijst nadrukkelijk op het gevaar van hennepkwekerijen. In veel gevallen is er sprake van illegaal stroomgebruik wat leidt tot brandgevaarlijke situaties. Heeft u vermoedens van een kwekerij bij u in de buurt dan vraagt de politie nadrukkelijk contact op te nemen met de politie via 0900-8844. Anoniem bellen met de meldlijn Meld Misdaad Anoniem kan uiteraard ook. Het nummer is 0800-7000.

Verkeerscontrole
Den Haag Tijdens een verkeerscontrole op de Erasmusweg zijn dinsdag 11 augustus tussen 12.10 uur en 14.10 uur in totaal 85 automobilisten gecontroleerd waarbij onder andere is gelet op het voorhanden hebben van een rijbewijs en een kentekenbewijs en of het voertuig is verzekerd. In totaal reikte de politie vijf processen-verbaal uit voor het niet bij zich hebben van een rijbewijs, vijf keer een proces-verbaal omdat de bestuurders niet direct bij het eerste verzoek een rijbewijs konden tonen en twee keer een proces-verbaal omdat het voertuig niet verzekerd bleek.

Illegale vreemdeling rijdt zonder rijbewijs
Den Haag - Een 54-jarige man uit Turkije werd dinsdag 11 augustus aangehouden toen agenten hem met zijn auto een geslotenverklaring op het Hobbemaplein in zagen rijden. De agenten zagen de man omstreeks 11.00 uur een deel van het Hobbemaplein oprijden dat bedoeld is om tramverkeer vrije doorgang te verlenen. De naderende tram kon nog maar net op tijd voorkomen dat hij met de Turk zou botsen. Agenten hielden de man, die inmiddels zijn lading stond te lossen, aan toen hij geen geldig rij- of identiteitsbewijs kon overhandigen. Op het bureau bleek dat de man uitgeprocedeerd was en daarom illegaal in Nederland verblijft. Hij is overgedragen aan de vreemdelingendienst.

Bejaarde vrouw slachtoffer babbeltruc
Wassenaar Een 88-jarige bewoonster van een woning aan de Vijverweg werd dinsdag 11 augustus voor de vijfde keer gedupeerd door middel van een babbeltruc. Dit keer wist een onbekende man het vertrouwen te winnen van de vrouw door zich voor te doen als medewerker van een waterleidingbedrijf. De vrouw had vanwege een defecte watermeter teveel betaald en kreeg van het bedrijf geld terug. Daarvoor moest zij haar pinpas door een mobiel apparaatje halen en haar pincode intoetsen. Nadat de vrouw dat had gedaan, ging de man weg om een nieuwe betrouwbare watermeter te halen. De man keerde echter niet terug, maar wist met de ontfutselde gegevens een groot geldbedrag van haar rekening te halen. De man had een blanke huidskeur en droeg een blauwe jas met een blauwe baseballcap. De politie stelt een onderzoek in naar de zaak en roept mogelijke getuigen of personen die ook door de man zijn benaderd zich te melden aan het politiebureau.

Italianen de weg kwijt
Wassenaar Drie fietsers uit Italië raakten dinsdag 11 augustus om 18.45 uur de weg kwijt in het Wassenaarse. Politieagenten zagen het drietal, tussen het overige autoverkeer in, over de Rijksstraatweg rijden. Om ongelukken te voorkomen, besloten de agenten het drietal van de weg te halen. De agenten begeleidden de sportievelingen naar een camping in de buurt.

Hardleerse bestuurder
Wassenaar Een 41-jarige Wassenaarder begon woensdagochtend 12 augustus om 02.30 uur zijn verjaardag in mineur. De man werd op de Buurtweg gecontroleerd door de politie. Hij had te veel gedronken en blies 540 ugl. Aangezien de man al meerdere keren door de politie was betrapt, moest hij zijn rijbewijs inleveren en mocht hij niet meer in zijn auto verder rijden. Hij is vervolgens met een taxi verder gereisd.

Onder invloed zonder rijbewijs
Westland/De Lier Een 35-jarige automobilist uit Leidschendam-Voorburg kreeg woensdagochtend 12 augustus kort na middernacht een flinke bekeuring. De man werd op de Burgemeester Crezeelaan aangehouden omdat hij teveel had gedronken. Bij de controle bleek dat het rijbewijs van de man al eerder ongeldig was verklaard vanwege drankmisbruik. De man blies op het bureau 815 ugl en kreeg daarvoor een proces-verbaal.

Alternatieve reparatie
Delft - Een 53-jarige Delftenaar keek vreemd op toen de 25-jarige plaatsgenoot die zijn scooter zou repareren deze verkocht bleek te hebben. De eigenaar had zijn bromfiets ter reparatie bij de 25-jarige man achtergelaten. Toen hij dinsdagmiddag rond 15.00 uur ging kijken hoe het er met de reparatie voor stond, bleek dat de reparateur de bromfiets voor een prikkie had verkocht aan een 22-jarige vrouw uit Delft. De nieuwe eigenaar bleek echter bereid om de scooter terug te geven aan de rechtmatige eigenaar. Desondanks is zij aangehouden voor heling; door de lage prijs en het ontbreken van de eigendomspapieren had de vrouw kunnen weten dat de scooter was gestolen. Gealarmeerde agenten hielden ook de reparateur aan. De man en vrouw werden ingesloten op een politiebureau. De scooter is voor onderzoek in beslag genomen.