Ministerie van Defensie

Defensie voert standaard conditieproef voor militairen in

11 augustus 2009, 15.06 uur

Defensie start per 1 oktober met de invoering van de Defensie Conditieproef. Het gaat in eerste instantie om een pilot van 1 jaar. In dat jaar heeft het militaire personeel de mogelijkheid om onder deskundige leiding van sportinstructeurs te trainen en de conditieproef af te leggen. Aan deze proefdeelname worden nog geen rechtspositionele consequenties verbonden.

Iedere militair kan worden ingezet voor een (vredes-) operatie en moet daarom aan een aantal belangrijke opleidings- en trainingseisen voldoen. Denk daarbij aan basiseisen op mentaal en fysiek gebied. Militairen die aan deze eisen voldoen kunnen beter functioneren en lopen minder risico op gezondheidsklachten.

Om de fitheid objectief te kunnen bepalen is voor alle militairen 1 instrument ontwikkeld: de Defensie Conditieproef. De conditietest is pas volledig van kracht op het moment dat de rechtspositionele gevolgen bekend zijn. Op dit moment is dat voorzien voor 2011.

De bestaande conditieproeven bij de krijgsmachtdelen komen dan te vervallen. Tot die tijd dienen de militairen wel te voldoen aan de eisen die door het betreffende krijgsmachtdeel zijn bepaald.