Senternovem

12-08-2009 | Centrale in Moerdijk zet restwarmte afvalverbranding om in elektriciteit

In Moerdijk draait een afvalverbrandingsinstallatie (AVI) met een opmerkelijk hoog energierendement. Er wordt optimaal gebruik gemaakt van de warmte van verbrandingsgassen. De centrale kreeg subsidie uit de Unieke Kansen Regeling, die wordt uitgevoerd door SenterNovem.

"Wat in deze installatie anders gebeurt dan in andere verbrandingsinstallaties, is dat we ook de restwarmte van de verbrandingsgassen na de ketel en doekfilter nog omzetten in duurzame elektriciteit, die we terugleveren aan het net," vertelt Mark Broekman, subsidieadviseur bij PNO Consultants en als intermediair aan het project gekoppeld. "Het afval moet toch worden verbrand. Dan kun je de energie die daarbij vrijkomt maar beter zo goed mogelijk benutten."

Keramien en teflon
De technologische innovatie zit niet in het verwarmen van pijpen om energie op te wekken, maar in de bescherming van die pijpen. Want het afkoelen van de verbrandingsgassen (met een temperatuur van ongeveer 180 graden) zou normale pijpen beschadigen, zeker in deze installatie waarbij de rookgassen verder worden gekoeld dan in conventionele installaties. "In deze AVI is in combinatie met een unieke rookgascondensator gekozen voor een keramische beschermlaag om de leidingen heen, en daaromheen nog een teflon-laag," legt Broekman uit. "Die dubbele bescherming zorgt ervoor dat de buizen niet gaan corroderen of barsten tijdens het afkoelen van de rookgassen. Tegelijkertijd heb je nog wel het voordeel van de opgevangen warmte."

Buizenstelsel
De installaties zijn de afgelopen maanden ingebouwd. Aan de buitenkant is weinig bijzonders te zien, maar binnenin de verbrandingsoven des te meer. "Het ziet eruit als een imposant buizenstelsel, dat een generator aandrijft. De energie die daarmee wordt opgewekt, spaart CO2-uitstoot uit, want het betekent dat andere energiecentrales minder energie hoeven te leveren," vertelt Broekman. "We hebben het dan over een kleine zevenduizend ton CO2 per jaar per lijn." Deze energie is geoormerkt als duurzame energie, omdat er geen beroep wordt gedaan op fossiele brandstoffen.

Aanloop
Elk nieuw project kent aanloopproblemen. Ook aan de AVI in Moerdijk zijn die niet voorbijgegaan, vertelt Broekman. "Er werden enkele verkeerde onderdelen geleverd - dat leidt toch al gauw tot een vertraging van enkele maanden. Ook moest de installatie een keer worden stilgelegd omdat er rookgassen met een te hoge temperatuur waren gebruikt, waardoor het proceswater te heet kan worden en zelfs kan gaan koken. Bij inspectie bleek gelukkig dat het systeem niet was beschadigd."

Budget
Ondanks enkele tegenslagen is het project wel binnen het budget gebleven. De installatie is uiteindelijk op 1 augustus 2009 overgedragen aan de BV Grondbezit AVI Moerdijk (BVG). BVG onderzoekt de mogelijkheden om ook in haar andere drie lijnen met deze technologie energie op te wekken.

Voorbeeld
De unieke ECO 2-installatie in Moerdijk en in het bijzonder de zeer innovatieve rookgascondensor zijn nieuw voor Nederland en dienen als voorbeeld voor andere afvalverbranders, zegt Broekman. "Bij goede resultaten zullen anderen deze techniek ook willen gaan toepassen. Ik verwacht dat in Nederland dan de CO2-uitstoot met ruim 400.000 ton per jaar kan worden teruggebracht. In onze ogen is dit - als de metingen gunstig blijven uitpakken - ook een goed voorbeeld van de UKR-bijdrages aan innovatie. Die economische impuls maakt investeringen als deze wat makkelijker."