Senternovem

12-08-2009 | Call for proposals Actieplan Procesintensificatie

Sinds begin augustus kunnen consortia waarin industrie en kennisinstellingen samenwerken projectvoorstellen indienen voor drie van de elf programmalijnen - de zogeheten 1e fase programmalijnen - van het Actieplan Procesintensificatie. Het actieplan is bedoeld om de implementatie van procesintensificatie in Nederland te versnellen waarmee een belangrijke verbetering van de energie-efficiency in de procesindustrie binnen bereik komt.

De programmalijnen die nu voor projectvoorstellen zijn opengesteld betreffen `Alternative energy based operations', `Transport limited processes' en `PI process analysis tools'. Elk van deze programmalijnen voorziet in fundamenteel onderzoek, toegepast onderzoek en pilot- en demonstratieprojecten. Voor de uitvoering van de eerste fase van het actieplan is een totaal subsidiebudget beschikbaar van 13,5 miljoen euro voor een periode van vijf jaar.

Het Dutch Separation Technology Institute (DSTI) is verantwoordelijk voor de afwikkeling van de juridische en administratieve aspecten die met de uitvoering van het Actieplan Procesintensificatie zijn gemoeid. Het onderdeel procesintensificatie van DSTI is opgesteld in samenwerking met het EnergieTransitie Platform Ketenefficiency. Het wordt mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het ministerie van Economische Zaken vanuit de Innovatieagenda Energie.

Op 18 augustus organiseert de Taskforce Actieplan Procesintensificatie een informatie- en netwerkbijeenkomst voor geĂŻnteresseerden. Informatie over deze bijeenkomst is op te vragen via appi@dsti.nl. De deadline voor een eerste evaluatieronde voor projectvoorstellen is 25 september 2009. Meer informatie hierover is te vinden op de website van het Dutch Separation Technology Institute.