Gemeente Alkmaar


Kappen van 70 bomen aan de Spilstraat

Alkmaar, 12 augustus 2009

---

In het najaar start de gemeente Alkmaar met de kap van 70 bomen aan de Spilstraat. Dit is noodzakelijk voor de herinrichting van de straat, die daardoor veiliger wordt en een open karakter krijgt. Voor de gekapte bomen worden 74 nieuwe bomen teruggeplant.

De herinrichting van de Spilstraat maakt deel uit van het programma dat de sociale structuur en de leefbaarheid in de wijk De Mare aanpakt. Hierbij wordt vooral gelet op veiligheid en overzichtelijkheid. Door de huidige slingerende vorm van de Spilstraat ontstaan er vaak gevaarlijke situaties. Daarom komt er een rechte straat met een open karakter. Hierdoor is er op een aantal plekken geen ruimte meer voor de bomen die daar nu staan.

Zienswijzen
Tijdens de ter inzagelegging van de kapvergunning voor 70 bomen aan de Spilstraat zijn er een aantal zienswijzen binnengekomen. De gemeente heeft hier rekening mee gehouden bij de realisatie van het plan.

In het nieuwe ontwerp, gerealiseerd in samenspraak met bewoners, zijn zoveel mogelijk bomen blijven staan. Alleen de bomen die door de verandering van de vorm van de straat, en de nieuwe parkeerindeling, niet kunnen blijven staan worden gekapt. Uit een boombeoordeling blijkt bovendien dat veel kastanjebomen ziek zijn en dat de bomen in de parkeerhoven aan het einde van hun levenscyclus zijn.

Uiteindelijk komen er 74 nieuwe bomen langs de straat. Bij het bepalen van het sortiment van nieuwe bomen is meer dan in de huidige situatie gelet op de sierwaarde, waarde voor natuur, diversiteit en de omgevingsfactoren.
12 augustus 2009