Gemeente Kampen


* Veteraan H. Segveld ontvangt Draaginsigne Gewonden

Veteraan H. Segveld ontvangt Draaginsigne Gewonden

11 aug 2009
De heer H. Segveld uit Kampen ontvangt op donderdag 13 augustus het Draaginsigne Gewonden. Burgemeester Oosterhof reikt hem dit namens de minister van Defensie uit in het stadhuis van Kampen. Hij krijgt het Draaginsigne Gewonden omdat hij psychisch gewond is geraakt door schokkende ervaringen tijdens zijn uitzending naar Libanon.

De heer Segveld is voor de Koninklijke Landmacht, deel uitmakend van de UNIFL-vredesmacht, in de periode 1979-1980 uitgezonden geweest naar Libanon. Als gevolg van zijn militaire oorlogservaringen heeft de heer Segveld een posttraumatische stressstoornis opgelopen.

De uitreiking van het Draaginsigne Gewonden staat symbool voor de erkenning van het lichamelijk of psychisch letsel van de veteraan en geeft hiermee ook de maatschappelijke waardering aan voor de militaire inzet die tot dat letsel leidde.

Draaginsigne Gewonden
Het Draaginsigne Gewonden behoort formeel tot de categorie `eretekenen'. Het insigne werd op 11 oktober 1990 bij ministerieel besluit ingesteld. De ministers van Defensie, Binnenlandse Zaken en Verkeer en Waterstaat achtten het wenselijk om respect en dank te betonen aan actief dienende militairen, veteranen en vaarplichtige zeelieden die lichamelijk of psychisch gewond zijn geraakt als gevolg van hun plichtsvulling onder oorlogsomstandigheden of daarmee overeenkomende situaties als internationale vredesoperaties.

Sinds de meidagen van 1940 zijn er meer dan 650.000 Nederlandse militairen ingezet voor de verdediging van Nederland en de voormalige overzeese gebiedsdelen en voor de handhaving van recht en vrede over de hele wereld. Tot op heden zijn iets meer dan 4.000 exemplaren van het Draaginsigne Gewonden toegekend.

Gemeente Kampen | Burgemeester Berghuisplein 1 | 8261 DD | info@kampen.nl | www.kampen.nl |