Politie Utrecht

Persberichten Eemland zuid, 11.45 uur

Utrecht, 12-08-2009

Bromfietser onder invloed

AMERSFOORT Een 49-jarige bromfietser uit Leusden is dinsdag 11 augustus omstreeks 23.20 uur betrapt op het rijden onder invloed.

De Leusdenaar werd tijdens een alcoholcontrole op de Heiligenbergerweg staande gehouden. De uitslag van de blaastest op straat was aanleiding om hem mee te nemen naar het bureau. Na de ademanalyse bleek dat hij 585 ug/l alcohol in zijn lichaam had. De man was op 6 augustus jl. ook al betrapt op het rijden onder invloed in Amersfoort. Toen had hij 735 ug/l alcohol in zijn lichaam en was naar aanleiding van de hoogte van de uitslag zijn rijbewijs ingevorderd. De bromfiets van de man is nu in beslag genomen.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt wegens het rijden onder invloed en besturen van de bromfiets met ingevorderd rijbewijs.

Man loopt tegen de lamp

AMERSFOORT Toen politiemensen dinsdag 11 augustus omstreeks 22.00 uur een gezochte 39-jarige man uit Amersfoort bij een bushalte op de Van Asch Van Wijckstraat zagen staan, werd de man aangehouden en meegenomen naar het bureau.

Bij het insluiten van de man bleek hij in het bezit te zijn van vermoedelijk harddrugs. Het bleek te gaan om 11 pillen, vermoedelijk XTC en 9 wikkels met vermoedelijk speed. De man is voor onderzoek en verhoor ingesloten en de harddrugs worden nader getest. De man werd gezocht wegens twee openstaande vonnissen van het Centraal Justitieel Incasso Bureau in Leeuwarden.

Schadevergoeding wegens verwonden politieagent

AMERSFOORT De rechtbank in Utrecht heeft 29 mei 2009 uitspraak gedaan dat een verdachte naast zijn straf voor wederspannigheid ook een schadevergoeding van 640,65 aan de desbetreffende politieagent moet betalen.

In januari van dit jaar sprak een 26-jarige politieagent uit Amersfoort een 18-jarige fietser uit Bunschoten aan op het Neptunusplein in Amersfoort. Op dit plein geldt een voetgangersgebod, dat al jaren strikt gehandhaafd wordt. Toen de agent de man een bekeuring wilde geven, werd deze recalcitrant en begon de agent te beledigen en uit te dagen. Toen hij zich uiteindelijk ook niet kon of wilde identificeren, besloot de agent hem aan te houden.

De verdachte verzette zich hierbij zo hevig, dat de agent gewond raakte aan zijn enkel. De agent kon twee weken niet lopen, kon pas na zes weken weer deels zijn werk doen en heeft nog steeds fysiotherapie om te herstellen. Daarnaast was de psychische impact van dit geweldsdelict groot. Verdachten beseffen vaak niet hoe zwaar een geweldsdelict voor politieambtenaren kan zijn. Gelukkig beseffen de officieren en rechters dat wel steeds vaker en worden schadevergoedingen steeds vaker toegekend. In dit geval is de verdachte verplicht om naast de boete van 350,- een schadevergoeding van ruim 640,- aan de politieambtenaar te betalen.

Sinds vorig jaar is vereist dat alle politiekorpsen een geweldsprotocol gebruiken. Dit is een procedure waarbij het korps politiemensen begeleidt die door toedoen van geweld schade oplopen, om deze in de strafzaak te verhalen op die verdachte. Het gaat daarbij om fysieke, mentale en/of materiele schade.