Aantal ondervoede kinderen stijgt explosief in CAR 12 augustus 2009, Bangui, Centraal Afrikaanse Republiek - Het aantal kinderen in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) dat aan ernstige ondervoeding leidt is de laatste tijd schrikbarend toegenomen. Het gaat ondertussen om bijna 700.000 kinderen jonger dan vijf jaar. Vooral in het Zuiden van het Afrikaanse land is de situatie alarmerend. Financiële middelen om voor de kinderen noodzakelijke voeding te kopen, zijn bijna uitgeput.

UNICEF heeft op korte termijn 1,5 miljoen dollar nodig om de grootste problemen aan te pakken. Levensreddende (therapeutische) voeding, medicijnen en andere hulpgoederen zijn nodig. Ook is het van belang dat lokale gezondheidsmedewerkers extra training krijgen om voedingsproblemen zo snel mogelijk te constateren.

Oorzaken
De recente stijging van het aantal kinderen dat (ernstig) ondervoed is, heeft verschillende oorzaken. De mondiale economische crisis laat ook zijn sporen na in de Centraal Afrikaanse Republiek. Verschillende diamantmijnen in het Zuiden hebben mensen moeten ontslaan waardoor velen zonder werk zitten. Daarnaast heeft een lang sluimerend conflict de nodige invloed op de economie van het land, alsmede het hoge percentage (6,3 procent) mensen dat besmet is met hiv. Het zijn vooral de vrouwen en kinderen die als eerste de gevolgen ondervinden van de armoede.

17.000 kinderen in gevaar In verschillende provincies is het aantal kinderen jonger dan vijf dat aan acute ondervoeding lijdt, opgelopen tot zestien procent. Bijna zeven procent is zelfs ernstig ondervoed. De kans dat deze kinderen zullen overlijden is aanzienlijk hoger dan kinderen die niet ondervoed zijn. Op dit moment is het leven van bijna 17.000 kinderen in gevaar.

Gezamenlijke strijd
UNICEF werkt intensief samen met verschillende partners (onder andere de Wereld Gezondheidsorganisatie en Artsen zonder Grenzen) om de problemen het hoofd te bieden. Jeremy Hopkins, vertegenwoordiger van UNICEF in de CAR: "De levens van al deze kinderen wordt door deze crisis bedreigd, net als hun mogelijkheid om te leren en te werken. Ze zouden een beter leven moeten kunnen hebben. Daar moeten we gezamenlijk voor vechten."