Gemeente Delfzijl

Primeur voor Delfzijl: onkruidbestrijding met select-spray-methode

Delfzijl is de eerste gemeente in Nederland waar onkruid bestreden wordt met behulp van een select-spray-machine met GPS.

Dit apparaat is uitgerust met een infraroodsensor, die het onkruid op stoepen en straten opspoort. Vervolgens spuit de machine met behulp van de select-spray-methode alleen de plek waar onkruid staat. Het middel waarmee het onkruid bespoten wordt, heet glyfosaat. De bespoten plant neemt deze stof op via de bladeren en wordt tot in de wortels gedood. De select-spray-machine bespuit alle stoepen en straten in de gemeente twee keer per jaar. De gemeente heeft dit werk uitbesteed aan een extern bedrijf.

Â

DOB (Duurzaam Onkruid Beheer op verharding)

Om te voorkomen dat er meer glyfosaat in de grond en het water terecht komt dan nodig is, mag er niet gespoten worden bij wind en/of regen. Hiermee voldoet Delfzijl aan de landelijke richtlijnen DOB. Helaas is het daardoor moeilijker om precies aan te geven wanneer er waar gespoten wordt, daarom werkt de gemeente met een beeldbestek. In dit bestek heeft de gemeente precies omschreven aan welke minimale voorwaarden de onkruidbestrijding moet voldoen. De spuitmachine houdt met behulp van de GPS precies bij waar al gespoten is en waar dat nog moet. Bovendien houdt het systeem het verbruik per vierkante meter bij.