Groen!

Tijd voor een nieuwe milieurevolutie

door Hermes Sanctorum (Vlaams parlementslid) op 12 augustus 2009 in "Gezondheid", "Milieu en natuur"

Het klonk als een komkommerbericht: jongeren Antwerpse haven krijgen minder snel schaamhaar en borsten titelde De Standaard gisteren naar aanleiding van een onderzoek naar seksuele ontwikkeling bij Vlaamse jongeren.

Uit een studie op bijna 1700 testpersonen in Vlaanderen blijkt immers dat de seksuele ontwikkeling van adolescenten en hun hormoonspiegel verschillen naargelang hun woonplaats. In Antwerpen (zowel agglomeratie als havengebied) zou de seksuele maturatie van zowel jongens als meisjes trager verlopen dan in andere gebieden.

Het onderzoek kadert in een `biomonitoring'-programma, uitgevoerd door Vlaamse universiteiten en instellingen en gefinancierd door de Vlaamse overheid (Steunpunt Milieu en Gezondheid). Tijdens die biomonitoring worden concentraties schadelijke stoffen en effecten in het lichaam gemeten (o.a. in bloed) bij vrijwilligers in verschillende gebieden in Vlaanderen. Vervolgens worden verbanden gelegd tussen de metingen en de leefomgeving van de testpersonen. Onderzoek waarin we koploper zijn, een voorbeeld voor de rest van Europa en zelfs daarbuiten.

Eerdere resultaten toonden onder meer een algemene vervuiling aan in Vlaanderen, waarbij iedereen vervuilende stoffen in zijn of haar lichaam heeft. Vluchten naar het platteland bijvoorbeeld, heeft nauwelijks zin.

Onderzoek op verbanden tussen milieu en gezondheid is dus baanbrekend en noodzakelijk. Daarom is het ook vreemd dat in het hoofdstukje wetenschappelijk onderzoek van het Vlaams regeerakkoord met geen woord wordt gerept over een verderzetting van deze onderzoekspijler.

Maar het legt ook de vinger op een etterende milieuwonde. We worden immers nog steeds geconfronteerd met een vervuilde leefomgeving die een duidelijk effect heeft op onze gezondheid.

De tijd van het lozen van tonnen kwik en lood in onze rivieren, is gelukkig voorbij. Maar het probleem is hiermee nog niet opgelost: nog steeds worden hoeveelheden `klassieke' vervuilers, zoals zware metalen, verspreid. Bovendien breken veel van deze stoffen nauwelijks af, waardoor ze in het milieu en het menselijk lichaam schade kunnen blijven aanrichten. Het ontstaan en gebruik van `nieuwe' polluenten, zoals vlamvertragers in computers en tapijten, maakt de vervuilingscocktail zelfs nog complexer.

Tussen eind jaren negentig en de beginjaren van het nieuwe millenium (toen de groenen inderdaad deel uitmaakten van de regering...) voltrok zich nog een sterke daling van zware metalen in de lucht. Sindsdien stagneert de milieukwaliteit echter. Als je dan bedenkt dat de tragere seksuele ontwikkeling van Antwerpse jongeren wordt gelinkt aan lood- en cadmiumconcentraties in het bloed, moet dit ons toch zorgen baren.

Nuluitstoot moet de norm van de toekomst zijn. Bovendien is door de historische vervuiling nood aan een grootschalige sanering van het milieu, zodat onze omgeving opnieuw `zuiver' wordt. Huidige technologie maakt dit nog niet mogelijk. Ontoereikende technologie of financiële overwegingen mogen echter geen reden zijn voor een berusting in het lot dat we in een vervuilde en ongezonde wereld moeten leven. Het Vlaams regeerakkoord ademt op dit vlak bitter weinig ambitie uit.

Vandaag is er dus nood aan een nieuwe milieurevolutie: investeren in uitgekiende opsporingstechnieken van schadelijke stoffen, strenge normering en technologie ontwikkelen waardoor deze normen perfect haalbaar zijn.

Vlaanderen is op dit moment de beste leerling van de klas inzake monitoring van gevaarlijke stoffen in het menselijk lichaam. Dat moeten we zo houden.

Opsporen en vaststellen is echter één zaak, er de passende conclusies uit trekken en remediëren een andere. En dat is een kwestie van politieke wil. Tijd dus om de troep van het verleden op te ruimen én strenge criteria stellen die de gezondheid van alle Vlamingen veilig stellen.

Contact: Hermes Sanctorum -
Deel Deel
Hermes Sanctorum

Vlaams Volksvertegenwoordiger