Senternovem

12-08-2009 | Subsidieregeling Unieke Kansen Programma `Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren'

Kantoren en scholen die energiezuinig willen (ver)bouwen kunnen sinds begin juli een beroep doen op de subsidieregeling UKP NESK (Unieke Kansen Programma Naar Energieneutrale Scholen en Kantoren). Het programma, met een totaalbudget 5,45 miljoen, bestaat uit twee onderdelen: praktijkprojecten en haalbaarheidsstudies. De indieningstermijn voor haalbaarheidsstudies is inmiddels gesloten. Maar de aanvragen voor praktijkexperimenten kunnen nog tot 3 december worden ingediend bij SenterNovem.

In de subsidiepot voor bouw of renovatie van kantoren en scholen zit in totaal 5 miljoen euro. De hoogte van het subsidiebedrag per aanvraag is afhankelijk van de mate van energiezuinigheid van het gebouw. Hoe meer energie er wordt bespaard, hoe hoger de subsidie. Het bedrag per aanvraag kan oplopen tot een maximum van 500.000 euro.

Rustig
Aanvragen voor de praktijkprojecten kunnen sinds 1 juli worden ingediend. Gerdi Breembroek, coördinator van UKP NESK: "Het loopt, mede vanwege vakanties, op dit moment geen storm, maar daar is ook geen reden voor. Projecten kunnen nog tot 3 december worden voorgedragen. Bij dit onderdeel is de volgorde van binnenkomst niet belangrijk, maar is de kwaliteit van de aanvraag doorslaggevend. Het is een wedstrijd waarin de beste wint."

`Best practices'
SenterNovem vergelijkt de praktijkprojecten aan de hand van vier criteria: "Wat is de CO2-reductie per vierkante meter vloeroppervlakte en welke duurzame bronnen worden gebruikt. Verder beoordelen we het innovatieve vermogen, de duurzaamheidskwaliteiten en kwaliteitsborging van een project. Een ander criterium is de slaagkans en de kwaliteit van het samenwerkingsverband. En een laatste criterium is het herhalings- en opschalingspotentieel van een praktijkproject", zegt Breembroek. Voor de scholen wordt bovendien kritisch gekeken naar het verbeteren van het binnenklimaat, "omdat dit een belangrijk beleidsterrein is binnen het onderwijs", aldus Breembroek.

Randvoorwaarden
Projecten die van de regeling gebruik willen maken, moeten aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo kan alleen een samenwerkingsverband een aanvraag indienen. Het moet gaan om ten minste 1.000 m2 bruto vloeroppervlak, waarvan ten minste 70% een kantoor- of onderwijsfunctie (basisonderwijs of voortgezet onderwijs) heeft. Daarnaast mag de CO2-emissie afkomstig van het totale energieverbruik (dus inclusief alle apparatuur in het gebouw) niet boven een concreet plafond uitkomen, wat is afgeleid van een doelstelling van 45% reductie ten opzichte van 1990.

Succes
De indieningstermijn voor haalbaarheidsstudies is op 3 augustus gesloten. "We hebben 62 aanvragen binnen, terwijl er was gerekend op een budget voor ongeveer 30 aanvragen. We zijn wel verrast door het hoge aantal aanvragen. We wisten wel dat energiezuinigheid leeft, maar dat het zo snel is volgelopen hadden we niet verwacht. Je kunt dus wel spreken van een succes." De aanvragen voor dit onderdeel worden behandeld op volgorde van binnenkomst. "Dit betekent dat we zo'n 30 scholen en kantoren moeten teleurstellen, omdat het budget niet toereikend is." Er waren iets meer aanvragen van scholen dan kantoren, terwijl het aantal aanvragen voor renovatie en nieuwbouw ongeveer in evenwicht was.
Breembroek geeft aan dat het al dan niet laten uitvoeren van een haalbaarheidsstudie geen rol speelt bij het beoordelen van de praktijkprojecten. "Wellicht kan het wel een voordeel zijn als je een praktijkproject beter kan onderbouwen als je al eerder een haalbaarheidsstudie hebt uitgevoerd." Breembroek verwacht, op basis van het grote aantal aanvragen voor de haalbaarheidsstudies, ook grote belangstelling voor de praktijkprojecten.
Contact

Informatie over de datum van openstelling, een handleiding en alle benodigde formulieren over UKP NESK vindt u
op www.senternovem.nl/ukp_nesk.