Senternovem

12-08-2009 | Ton Runneboom nieuwe voorzitter platform Groene Grondstoffen

Hij heeft er ontzettend veel zin in. Ton Runneboom is al hard aan het werk als nieuwe voorzitter van het platform Groene Grondstoffen. Per 1 juli nam hij het stokje over van zijn voorganger, en oud-collega Paul Hamm. Runneboom wil de komende jaren verder invulling geven aan de vijf transitiepaden van Groene Grondstoffen. "We staan voor een enorme uitdaging als we onze 2030-doelstelling willen halen. Het is nu de hoogste tijd om stevig door te pakken."

Runneboom is een maand geleden teruggekeerd uit Tokio waar hij jarenlang de globalisering en bio-based initiatieven van het Japanse chemiebedrijf Teijin stimuleerde en daar uitvoering aan gaf. De zakelijk ingestelde chemisch technoloog verdiende eerder zijn sporen bij Dow Chemical en Akzo Nobel. Runneboom, reeds 42 jaar werkzaam in de chemie, brengt dus de nodige (internationale) ervaring, expertise en contacten mee. Hij ziet het dan ook als een van zijn taken om de noodzakelijke krachten van het bedrijfsleven, wetenschap en politiek dichter bij elkaar te brengen en te bundelen. "Dit vanuit een adviesorgaan te doen, maakt het natuurlijk een nog grotere uitdaging. Want ik ben ervan overtuigd dat de uitvoering toch door het bedrijfsleven gedaan moet worden."

1000 PJ
Het platform Groene Grondstoffen wil bereiken dat 30% van het energiegebruik voor de Nederlandse energievoorziening in 2030 wordt gecreëerd uit groene grondstoffen. "Concreet betekent dit een hoeveelheid van 1000 PetaJoule, terwijl we op dit moment naar schatting nog maar 70 PJ uit groene grondstoffen halen. Als we in een equivalent van biomassa spreken, gaat het om de hoeveelheid biomassa die je van ongeveer 4 miljoen hectare landbouwgrond zou kunnen oogsten", legt Runneboom uit. "Terwijl we in Nederland maar 2,5 miljoen hectare landbouwareaal hebben. Het is dus een enorme doelstelling."

Internationale context
De komende jaren staan in het teken van het invullen van beleid om naar 1000 PJ te komen. "Er gaapt een enorm gat tussen de werkelijkheid van nu en de doelstelling. We gaan dat gat dichten met plannen, maar gaan ook meteen de uitvoeringsfase in met wat bekend is: we kennen het doel, de transitiepaden, we hebben de kennis; nu moeten we het doen", zegt Runneboom. Daarbij gelooft de nieuwe voorzitter sterk in een internationale aanpak. "Nederland kan het niet alleen. We moeten over de grenzen heen denken. Biomassa is niet alleen een nationale issue, daar is het veel te complex en te groot voor. Ik vermoed dat zeker zo'n 50% van de 1000 PJ doelstelling met groene grondstoffen van buiten Nederland gedekt moet worden."

Renaissance
Op de vraag hoe hij de wereld ziet in 2030, antwoordt Runneboom: "Ik geloof dat we aan de vooravond staan van een Renaissance op grote schaal. De transitie naar een duurzame wereld zal hoe dan ook plaatsvinden, want het is een mondiale beweging. De vraag is niet of het gaat gebeuren, maar of je meedoet of niet" Runneboom is ervan overtuigd dat biomassa een sleutelrol gaat spelen. "Biomassa is de enige grondstof die CO2 daadwerkelijk onttrekt aan de atmosfeer. Zonne- en windenergie bijvoorbeeld dragen wel bij aan de reductie van fossiele CO2, maar je vertraagt slechts het tempo waarmee het gehalte aan CO2 groeit. Alleen biomassa op het land en op de juiste manier ingezet, kan het absolute CO2-gehalte omlaag brengen. Ik ga mij daar voor inzetten."