Senternovem

12-08-2009 | Uniform protocol CO2-voetafdruk voor de glastuinbouw

Voor de berekening van de CO2-voetafdruk van producten zijn inmiddels verschillende soorten rekentools in gebruik. Vaak zonder dat daar een goed onderbouwd protocol van rekenregels aan ten grondslag ligt. In de tuinbouw is dat nu anders. Het Productschap Tuinbouw, lid van het Platform Kas als Energiebron, heeft in samenwerking met het ministerie van LNV een protocol ontwikkeld. Daarmee is de CO2-uitstoot in de keten op een uniforme en consistente manier inzichtelijk te maken. Het is in het belang van de Nederlandse tuinbouw dat dit protocol ook internationale erkenning krijgt.

Het reduceren van broeikasgassen staat voor het Productschap Tuinbouw voorop. "Het is beter dan achteraf de CO2-uitstoot compenseren", meent Suzanne Vlakveld van Productschap Tuinbouw. "Het opstellen van een CO2-voetafdruk van glastuinbouwproducten is echter erg complex. Er zijn al wel verschillende generieke protocollen in omloop, maar deze zijn niet gespecificeerd naar productcategorie. Tuinbouwproducten hebben bijvoorbeeld te maken met actoren als water- en substraatverbruik, landconversie of het gebruik van een WKK.

Vergelijken
Het nieuwe protocol, dat aansluit bij de internationaal erkende generieke rekenmethode PAS 2050, geeft de rekenregels voor de berekening van CO2-equivalenten in de hele productieketen. Aan de hand van een Life Cycle Analysis (LCA) geeft het inzicht in de broeikasgassen die vrijkomen in de keten van teelt tot supermarkt. Voor elke schakel wordt de broeikasgasemissie in beeld gebracht zodat men kan vergelijken waar de meeste uitstoot plaatsvindt en welke maatregelen het meeste effect hebben om tot reductie te komen. Naast energie in de vorm van elektriciteit en brandstof worden ook het gebruik van bijvoorbeeld kunstmest, bestrijdingsmiddelen en verpakkingsmateriaal meegenomen. Ook afval telt mee in de berekening.

Internationale standaard
"Met het protocol laat de Nederlandse tuinbouw duidelijk zien hoe serieus wij de emissie van broeikasgassen nemen. Ook komt de methode tegemoet aan de behoefte van retailers en de consument aan een consistente emmissieberekening," vertelt Vlakveld. Het protocol is al goedgekeurd volgens de criteria van de PAS 2050. Productschap Tuinbouw probeert nu ervoor te zorgen dat het ook door andere landen als internationale standaard wordt gezien. Op de website van Productschap Tuinbouw kunnen tuinders nu al oefenen. Hier is een praktische tool te vinden waarmee je eenvoudig de CO2-voetafdruk van diverse producten kunt berekenen.