Gemeente Amersfoort

Persbericht Gemeente Amersfoort - woensdag 12 augustus 2009

2,5 miljoen voor snelle start bouw 316 woningen in Amersfoort

Zes grote woningbouwprojecten in Amersfoort gaan dankzij ruim 2,5 miljoen euro steun uit de Stimuleringsregeling Woningbouw van het Rijk in 2009 al van start. Het gaat in totaal om 316 woningen, die door de economische crisis vertraging zouden oplopen. Dankzij de steun gaan de ontwikkelaars op korte termijn met de bouw starten.

"De start van de bouwprojecten komt de hele stad ten goede. De economie, de doorstroming op de woningmarkt en de werkgelegenheid zijn enorm gebaat bij de toekenning van de gelden", zegt wethouder Ruud Luchtenveld (Ruimtelijke Ordening). De gemeente had voor zes projecten een aanvraag ingediend, die allen zijn gehonoreerd door het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM).

Woningbouwprojecten 2009
Met de Tijdelijke Stimuleringsregeling worden woningbouwprojecten vlotgetrokken die stilgevallen of vertraagd zijn door de economische crisis. Het gaat om zowel huur- als koopwoningen. Voor de regeling is een totaalbudget beschikbaar van 395 miljoen euro, die wordt verdeeld over drie rondes. De eerste ronde is nu toegekend, goed voor 100 miljoen euro. De regeling maakt onderdeel uit van de crisismaatregelen van het kabinet.

Centraal Stadsgebied/Puntenburg
In het Centraal Stadsgebied/Puntenburg wordt dit jaar (naast de geplande ontwikkelingen) ook gestart met de bouw van in totaal 161 woningen, die per woning een bijdrage van ruim 6700 of 9200 euro krijgen. Het gaat om de projecten Amor Forte (119 koopwoningen, van Ontwikkelingscombinatie Stationsomgeving Amersfoort, te weten Heilijgers en NS Poort) en Oppidium (subsidie voor 42 huurwoningen, van Vahstal Holding). Projectwethouder Luchtenveld: "De start van deze beeldbepalende gebouwen is een stimulans voor de overige projecten in dit gebied. Hiermee gaat de bal sneller rollen in het Centraal Stadsgebied."

Vathorst
In Vathorst gaat de bouw van 155 woningen extra dit jaar nog van start. Voor het project Grachtenrijk in De Laak (van Heijmans, OBV en Latei) is subsidie aangevraagd voor 59 woningen. Weteringse Hoogt en Rietschoven in De Velden (beide van Heijmans en OBV) zijn goed voor respectievelijk 40 en 29 woningen. Alliantie Eemvallei begint nog dit jaar met de bouw van 27 woningen in Vathorst. Wethouder Boeve (onder meer verantwoordelijk voor Vathorst en Economische Zaken): "De regeling doet precies waar het kabinet 'm voor bedoeld heeft: hiermee worden belangrijke bouwprojecten vlot getrokken en houden we de economie draaiende. De ontwikkelaars kunnen nu snel van start met prachtige projecten, die Vathorst en haar bewoners weer nieuwe perspectieven bieden."

Noot voor de redactie,