Gemeente Dongen

Raad van State verklaart beroep Bewonersgroep Waspikseweg ongegrond

Publicatiedatum: 12-8-2009

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het beroep van de Bewonersgroep Waspikseweg tegen de saneringsbeschikking voor het Cebeco-terrein in s Gravenmoer ongegrond verklaard. Dit betekent dat de beschikking en het saneringsplan onherroepelijk zijn geworden en niets de sanering van het terrein nog in de weg staat.

Op het Cebeco-terrein was voorheen een houtbewerkingsbedrijf gevestigd. Hout werd verduurzaamd met creosootolie en deze activiteiten hebben grond- en grondwaterverontreinigingen achtergelaten. Begin 2006 bereikte ontwikkelaar Dura Vermeer uit Rosmalen overeenstemming met Cebeco Handelsraad over de verwerving en ontwikkeling van het terrein. In de StructuurvisiePlus 2001 van de gemeente is de locatie opgenomen als woningbouwlocatie. Voordat echter woningbouw kan plaatsvinden, dient het terrein te worden gesaneerd. Dura Vermeer ontwikkelde vervolgens een saneringsplan, waarin wordt beschreven hoe met de verontreiniging wordt omgegaan alvorens het terrein geschikt is voor de geplande herbestemming. Op 3 december 2008 heeft het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant ingestemd met dit saneringsplan. Tegen dit besluit werd door de Bewonersgroep Waspikseweg beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

Uitspraak
Naar aanleiding van de zitting op 10 juli jl. heeft de Raad van State op 12 augustus jl. uitspraak gedaan en besloten om het beroep ongegrond te verklaren.

Ongegrond
Het beroep van de Bewonersgroep Waspikseweg is ongegrond verklaard. De Raad van State oordeelt dat appellanten geen argumenten hebben aangedragen op grond waarvan aan de juistheid van het saneringsplan moet worden getwijfeld. Met de voorgenomen sanering wordt de bodem geschikt gemaakt voor de gebruiksfunctie wonen met tuin. Het saneringsplan voldoet volgens de Raad van State aan de Wet bodembescherming en Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben dan ook terecht hiermee ingestemd.

Onherroepelijk
Met de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak is de saneringsbeschikking onherroepelijk geworden. Tegen de uitspraak is namelijk geen hoger beroep meer mogelijk. De sanering en bebouwing van het Cebeco-terrein kan hierdoor eind dit jaar daadwerkelijk beginnen.

Reactie wethouder
Wethouder Joop Velthoven is zeer content met de uitspraak: De Raad van State bevestigt dat het saneringsplan voldoet aan de wettelijke eisen. Het proces is bijzonder intensief geweest en de samenwerking met de klankbordgroep heeft geleid tot een inhoudelijk goed plan. Wij zijn er steeds van overtuigd geweest dat door de zorgvuldige voorbereiding een kwalitatief goed plan op tafel is gekomen. De uitspraak is een positieve stap in de ontwikkeling van deze locatie, die van groot belang is voor s Gravenmoer. We zijn blij dat het saneringsplan nu onherroepelijk is en de ontwikkelaar eind dit jaar met de sanering kan beginnen.