Hulpverleningsdienst Groningen


Algemene informatie over Nieuwe Influenza A
Gepubliceerd: 12 augustus 2009, 14:42

Laatste nieuws (10 augustus 2009)
Wereldwijd zijn inmiddels honderdduizenden besmettingen met het Nieuwe Influenza A (H1N1) virus. Met name in de Verenigde Staten, Mexico en Engeland en dus ook in Nederland.

Het beleid ten aanzien van de griep is op dit moment dat alleen mensen in een aantal risicogroepen door hun huisarts worden onderzocht en behandeld. Voor mensen die niet tot de risicogroep behoren is het advies om thuis goed uit te zieken en zoveel mogelijk te voorkomen dat ze anderen kunnen besmetten. Deze griep verloopt dus als een normale (seizoens)griep.

Wat moet u doen?
Op dit moment is er geen reden om u ernstig zorgen te maken over de griep. Als u de komende periode ziek wordt, is het mogelijk Nieuwe Influenza, maar als u normaal gezond bent, is dat geen reden voor ongerustheid.

Toch is het wel raadzaam om alert te blijven. U kunt de ontwikkeling volgen in de media en als u vragen hebt, stel ze dan. Daarnaast raden we u aan om zoveel mogelijk de aanbevolen (hygiëne)maatregelen te volgen. Deze poster is ook in hoge resolutie beschikbaar.

Krijgt u griep en verloopt deze heftiger dan een 'normale' griep, dan is het advies om telefonisch contact te zoeken met uw huisarts. Als u tot één van de risicogroepen behoort, kan deze besluiten om u verder te onderzoeken of te testen en eventueel medicatie (Tamiflu) te geven. Mensen met koorts en andere griepverschijnselen wordt verzocht thuis te blijven.

Voor scholen
GGD Groningen heeft een brief voor scholen opgesteld, die op 12 augustus is verstuurd.

Voor bedrijven en organisaties
Bedrijven en organisaties kan de grieppandemie op termijn ook gevolgen hebben. Als het aantal ziekten een piek van bijvoorbeeld 30% van de bevolking zal bereiken, komt de continuiteit mogelijk in gevaar. De GGD Groningen heeft een kort en praktisch document over hoe u een continuiteitsplan kunt opstellen. Ook kunt u terecht op de sites van het ministerie van VWS en BZK.

Krijgt u voor het eerst te maken met één of meerdere gevallen van de griep binnen uw organisaties? Bekijk dan de Leidraad Werkwijze voor bedrijven en organisaties van de GGD Groningen.

Wat doet de GGD?
De GGD Groningen informeert de huisartsen, ziekenhuizen en andere professionals over welke acties zij (op basis van een beschikbaar landelijk draaiboek) kunnen ondernemen als patiënten met klachten zich melden. Ook doen we, op aangeven van een huisarts, onderzoek naar mogelijke besmettingen. We volgen daarbij de procedure en richtlijnen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Ziekenhuizen is gevraagd zich voor te bereiden een mogelijke uitbraak van het virus in Nederland. Het UMCG in Groningen heeft hierbij een coördinerende rol.

Tot slot beantwoorden we uiteraard vragen van het publiek en bereiden we ons samen met partners zoals gemeente, politie en anderen voor op een eventuele grootschalige uitbraak in onze regio.

Informatienummer
GGD Groningen heeft een speciaal informatienummer voor algemene vragen over Nieuwe Influenza. Dit nummer is 050-3674545. Het nummer is 7 dagen in de week geopend van 8.00 tot 0.00 uur. Het nummer is ook bedoeld voor inwoners uit Drenthe en Friesland.

Daarnaast kunt u terecht op http://www.grieppandemie.nl/.