Gemeente Den Haag

Recreatiewater is géén zwemwater

Den Haag heeft vele plassen en watertjes waar iedereen naar hartenlust kan recreëren zoals kanoën, roeien en vissen. Recreatiewater is echter geen zwemwater! Dat is belangrijk om te weten, want als het water niet schoon genoeg is kun je behoorlijk ziek worden. Zo kan bij warm weer het water worden besmet met blauw- en roodwieren, botulisme en andere ziekteverwekkers.

In Den Haag zijn maar twee locaties met officieel aangewezen zwemwater en dat zijn de zee en recreatiegebied Madestein. Alle andere vijvers, meertjes, grachten of wateroppervlakten zijn ongeschikt om in te zwemmen. Het is verstandig vooral kinderen hierop te wijzen!

Provincie Zuid Holland
De provincie Zuid Holland wijst zwemwaterlocaties aan en controleert op veiligheid en de kwaliteit van het water. Voor de Plassen Madestein (Loosduinen, Noordzijde en Zuidzijde) en de Noordzee gebeurt dat in het zwemseizoen twee keer in de week. Zonodig kan de provincie een zwemverbod of een negatief zwemadvies instellen.

Voor meer informatie over de zwemlocaties, de kwaliteit van het water en mogelijke gezondheidsklachten na zwemmen in oppervlaktewater. Kijk op de website van de Provincie.

Raadpleeg bij gezondheidsklachten na het zwemmen een arts en meld dit bij de GGD, tel. 070-353 7182 of bij de zwemwatertelefoon van de Provincie Zuid Holland, tel. 070-4417550.

Ook voor klachten over het zwemwater kunt u telefonisch contact opnemen met de Provincie Zuid-Holland via de zwemwatertelefoon, tel 070-441 75 50.