Gemeente Harderwijk


Meld ons de mooie en bijzondere bomen

02/08/2009

Her en der in Harderwijk en Hierden staan mooie, opvallende en bijzondere bomen. De befaamde ginkgo bijvoorbeeld en prachtige beuken. Maar ook boomgroepen die een bosperceel of buitengebied hun karakter geven. Ze staan niet alleen op openbaar terrein maar vaak ook in particuliere tuinen.

Kent u zoân boom? Laat het ons dan weten. De gemeente gaat waardevolle bomen namelijk in kaart brengen om ze te sparen. Aanleiding vormt het besluit van de gemeenteraad om de regels voor en kapvergunning aan te passen. Dat past in het streven om het aantal overheidsregels drastisch terug te snoeien. Voor elke boom een kapvergunning bijvoorbeeld, is dat wel nodig?

Voor bomen binnen de bebouwde kom wil de gemeente het kappen daarom vrijgeven. Tenzij de boom erg mooi is. Voordat we tot intrekking van de vergunningplicht besluiten willen we samen met u bepalen welke bomen voor Harderwijk en Hierden van blijvende waarde zijn.

We onderscheiden twee categorieën:

1. waardevolle particuliere bomen binnen de bebouwde kom.
2. waardevolle bomen van zowel de gemeente als particulieren door heel Harderwijk.

Gratis advies
Met ieders medewerking plaatsen we deze waardevolle bomen op een lijst waarvoor de kapvergunning wel nodig blijft.

Voor het kappen van bomen uit de eerste categorie moet een kapvergunning aanvraagt worden. De gemeentelijke boomdeskundige beoordeelt of deze boom mag verdwijnen of niet. De tweede categorie vormen de juweeltjes van Harderwijk. Deze bomen mogen in principe niet worden gekapt, maar bovendien staat de gemeente klaar met advies en ondersteuning om deze bomen te behouden.

We willen nu graag horen welke bomen u belangrijk vindt in Harderwijk en welke bomen het verdienen om ondersteund te worden door de gemeente. Heeft u suggesties, meld u ze dan aan waardevollebomen@harderwijk.nl, of belt u naar de afdeling Beheer openbare ruimte, tel. 411 333.


____________________