Korps Landelijke Politiediensten

Europese buscontroles

Europa, 12-08-2009 o Europese politiekorpsen hebben in de periode van 20 tot 26 juli 2009 ruim 38000 autobussen in 17 landen gecontroleerd. Er zijn ruim 7500 overtredingen geconstateerd. Meer dan 1300 bussen reden te hard en in 1045 gevallen is vastgesteld dat de veiligheidsvoorschriften zoals het dragen van gordels niet zijn nageleefd. Vijfenvijftig chauffeurs hadden te veel alcohol gedronken. De resultaten van de controles in Nederland staken gunstig af bij het resultaat in de rest van Europa.

Op 22 en 26 juli zijn in Nederland 60 bussen gecontroleerd. (47 Nederland, 10 België, 1 Duitsland, 1 Kroatië en 1 Oostenrijk).

Inspectie Verkeer en Waterstaat voerde deze controles in samenwerking met de Verkeerspolitie van het Korps landelijke politiediensten uit.

Er zijn 15 overtredingen vastgesteld . Hiervoor zijn zes boetes opgelegd. Een Belgische chauffeur rekende de boete van 220 euro direct af. Daarnaast is proces-verbaal opgemaakt voor het ontbreken van een geneeskundige verklaring, niet invullen van het middenveld van een tachograafschijf, geen dagelijkse rust genoten en zeven lichte overtredingen met betrekking tot de rij- en rusttijden (overschrijding van minuten). Er zijn waarschuwingen gegeven voor verlopen APK (14 dagen) en kleine technische gebreken aan twee bussen die zijn meegenomen naar een keuringsstation van de Rijksdienst voor het Wegverkeer.

In Nederland zijn geen snelheidsoverschrijdingen vastgesteld en had geen van de chauffeurs teveel alcohol gedronken. Alle chauffeurs ondergingen een blaastest.