Gemeente Oldenzaal


Actueel nieuws

Gaswinlocatie aan de Loweg wordt wateropslag

gepubliceerd op : 12-8-2009

Het bestemmingsplan voor de gaswinlocatie aan de Loweg wordt gewijzigd, zodat hier waterinjectie mogelijk wordt. De gemeenteraad van Oldenzaal heeft aan de NAM de voorwaarde gesteld dat waterinjectie mag plaatsvinden, maar dat daardoor geen extra geluidsoverlast voor omwonenden mag ontstaan.

Daarnaast moeten de faciliteiten voor de waterinjectie passen in het landschap. NAM heeft nu een plan ingediend waarbij is voldaan aan deze voorwaarden. Wanneer de injectie begint hangt van de bestemmingsplanprocedure af. De verwachting is dat dit niet eerder dan juli 2010 wordt. Het voorontwerpbestemmingsplan wordt ter inzage gelegd.

Door de ontwikkeling van nieuwe technieken is het nog steeds mogelijk om uit het Nederlandse olieveld bij Schoonebeek olie te winnen. Bij de gehanteerde methode wordt stoom geïnjecteerd in het olieveld waardoor de olie warm en vloeibaar wordt. Het warme mengsel van olie en water wordt omhoog gepompt en het water en de olie worden gescheiden. Na de opslag van de olie blijft het gebruikte water over. Het water is niet sterk verontreinigd, maar ook niet geschikt om weg te laten vloeien in het oppervlaktewater. Uit onderzoek is gebleken dat de meest milieuvriendelijke wijze van verwerking van dit water is door het in oude gasvelden en bijbehorende gasleidingen op te slaan. In de gasvelden zit het zo diep en veilig onder de grond dat het geen effect heeft voor de omgeving.

Twentse gasvelden geschikt voor wateropslag

Binnenkort zal de gasproductie uit de Twentse gasputten stoppen. De druk in de putten is inmiddels zo laag, dat exploitatie nauwelijks meer mogelijk is. De NAM wil de gasvelden nu gaan gebruiken als locatie om water te injecteren.

Beperking geluidsoverlast

Gaswinning brengt geluidsoverlast met zich mee. Hiervoor zijn in de milieuvergunning bepaalde grenswaarden vastgesteld. Echter, waterinjectie zou mogelijk meer overlast voor omwonenden veroorzaken. Daarom ging de gemeente Oldenzaal in eerste instantie niet akkoord met het plan voor waterinjectie van de NAM.
Om te voldoen aan de voorwaarde van de gemeente om de geluidsoverlast te beperken moet de NAM vergaande en kostbare maatregelen treffen. Naast de best beschikbare technieken vindt er volledige skid-omkasting plaats, worden leidingen ondergronds aangelegd en komt er één waterinjectie-skid in plaats van twee. Een skid is een container waarin onder andere meet- en weegapparatuur staat, alsmede de pomp waarmee de waterinjectie uitgevoerd wordt. Door deze laatste maatregel halveert het geluid. Maar omdat er één pomp minder gebruikt wordt duurt het proces ook langer. In plaats van een geraamde vier jaar wordt nu verwacht dat het volpompen van het gasveld acht tot tien jaar gaat duren. In vergelijking met de overige locaties in Twente waar waterinjectie plaatsvindt worden in Oldenzaal de meest vergaande maatregelen getroffen. Het gemeentelijk toetsingcriterium wordt als uitgangspunt genomen om voor een beter leefklimaat voor de omwonenden te zorgen.