ProRail

Persbericht

12-08-2009

Uitbreiding fietsenstallingen in de provincie Groningen

In opdracht van ProRail start de aannemer eind september met de voorbereidingen voor het bijplaatsen van 364 fietsplaatsen bij stations op de spoorlijn Groningen - Nieuweschans. Hiermee neemt de huidige capaciteit met meer dan 70% toe. Alle fietsenstalling krijgen een overkapping. De provincie Groningen en ProRail dragen de kosten.

De uitbreiding vindt plaats op de stations Kropswolde, Martenshoek, Hoogezand-Sappemeer en Winschoten. De stations Scheemda en Zuidbroek kregen in de afgelopen maanden al een grotere fietsenstalling.

Vergroting van de capaciteit van de overkapte fietsenklemmen aan de spoorlijn Groningen â Nieuweschans maakt onderdeel uit van het landelijke ProRailplan âRuimte voor de Fietsâ. Inmiddels zijn in dit kader ruim 100.000 onbewaakte plaatsen, 25.000 bewaakte plaatsen en 10.000 fietskluizen gerealiseerd. In noordoost Nederland worden in de tweede helft van 2009 ruim 50 fietsenstallingen in stationsgebieden aangepakt. Het project âRuimte voor de Fietsâ loopt tot 2011. ProRail verwacht met de nieuwe fietsenstallingen het gebruik van de fiets van en naar het station te stimuleren. Nu al komt bijna 40% van de treinreizigers op de fiets naar het station.

In de fietsenstalling kunnen reizigers hun fiets gemakkelijk en veilig stallen. In de stalling is meer ruimte tussen de klemmen, zodat ook fietsen met bijvoorbeeld brede sturen of fietstassen goed gestald kunnen worden. De rekken bieden tevens meer mogelijkheden om fietsen vast te zetten met kabel- of beugelsloten.

[s?pers.persberichten.actueel.regionaal.uitbreidingfietsenstallingenin provinciegroningen&category=Regionaal]