Provincie Flevoland

Kamerlid Jacobi ervaart OostvaardersWold

Een complex project, zonder grote problemen of vertraging. Kan dat in overheidsland? Volgens het Tweede Kamerlid mevrouw Lutz Jacobi (PvdA) wel. Op 12 augustus bezocht zij het nog te realiseren natuur- en recreatiegebied OostvaardersWold, bij Almere en Zeewolde. "Er is een hoop bereikt, maar er moet nog steeds veel gebeuren. Ik ben erg blij om te zien dat het project goed op schema ligt", zegt mevrouw Jacobi.

Op uitnodiging van gedeputeerde Anne Bliek-De Jong bespreekt, ziet en ervaart Jacobi de voortgang van het OostvaardersWold. `Door uitbreiding van de randstad moet vervangende ruimte voor natuur en recreatie worden gerealiseerd', staat in de Nota Ruimte. Om deze reden gaf het Rijk de provincie Flevoland de opdracht om een nieuwe robuuste verbinding tussen de Oostvaardersplassen en Horsterwold te realiseren, het OostvaardersWold. "Dit pakte de provincie direct goed op. Er hebben zich nog geen grote problemen voorgedaan en loopt alles voorspoedig. Dit project is een mooi voorbeeld van hoe decentralisatie van de overheid werkt: opdracht en behaalde resultaten zijn in overeenstemming", stelt Jacobi.

Belangrijk uitgangspunt van project OostvaardersWold is de integrale aanpak en financiering. Naast het ministerie van LNV, de provincie Flevoland en lokale overheden staat ook Rijkswaterstaat positief tegenover een (compensatie)bijdrage aan de ontwikkeling van het nieuwe natuur- en recreatiegebied. Lutz Jacobi en Anne Bliek vinden het een goede zaak dat ook Rijkswaterstaat wil bijdragen aan dit soort grootschalige natuurprojecten en vinden dat de aanpak van project OostvaardersWold landelijk navolging verdient.

Provinciale Staten van Provincie Flevoland nemen op 3 september een definitief besluit over hoe het OostvaardersWold eruit gaat zien. Het gebied wordt de grootste ecologische verbinding die Nederland kent. Straks kunnen de dieren van de Oostvaardersplassen via het OostvaardersWold en de Veluwe oversteken naar Duitsland.